En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

Les condicions per la reobertura del petit comerç

Bars, restaurants, perruqueries o centres d’estètica poden tornar a apujar la persiana, però amb condicions i mesures
| 3 de maig de 2020
Les condicions per la reobertura del petit comerç

A partir d’aquest dilluns 4 de maig el petit comerç pot tornar a obrir. Bars, restaurants, perruqueries o centres d’estètica poden tornar a apujar la persiana, però amb mesures de protecció. Degut a això, alguns gremis han optat per no obrir, però els que ho facin caldrà que tinguin menys de 400 metres quadrats i només podran servir o atendre amb cita prèvia. Repassem les condicions amb les quals el petit comerç pot tornar a obrir a partir d'aquest dilluns.


Quins sectors podran reobrir a partir d’aquest dilluns?

Tots els comerços de menys de 400 metres quadrats. Això sí, ho hauran de fer amb mesures de prevenció i cita prèvia. També podran obrir els arxius municipals.

 

Amb quines condicions ha de ser l’obertura?

El principal requisit és que tots els serveis s’han de donar amb cita prèvia i només es podrà atendre un client per cada treballador. També cal que s’estableixi un horari preferent per a persones majors de 65 anys. L’horari ha de coincidir amb les franges de passeig per aquest col·lectiu d’edat. S'haurà de mantenir una distància de mínim un metre entre clients i treballadors, tot i la instal·lació de barreres de protecció com mapares. Si no existeixen aquestes barreres, la distància obligatòria serà de dos metres i caldrà marcar-la al terra de l'establiment. Les mesures anunciades per aquest dilluns no afecten els comerços que ja estaven oberts fins avui.

 

Quines mesures d’higiene han d’aplicar els comerços?

Tots els comerços han de vetllar per la distància de seguretat entre clients de dos metres. Hauran de posar gels hidrològics a disposició del públic. Caldrà que els establiments netegin i desinfectin les instal·lacions dues vegades al dia. Una de les neteges s’haurà de fer al final del dia. L’altra neteja es recomana fer-la al migdia amb una pausa de l’obertura exclusivament per la neteja del local. També s’estableix que caldrà fer una neteja després de cada torn de treball, fent-la extensiva a la zona privada dels treballadors en cas que a l’establiment hi treballi més d’un treballador. També caldrà garantir una ventilació adequada de les instal·lacions i no es permetrà l’ús públic dels lavabos, si no és per a una emergència.

 

Quines mesures cal prendre per als treballadors?

Els treballadors dels establiments hauran d’utilitzar mascaretes obligatòriament en cas de no poder garantir la distància de seguretat de dos metres amb el client. El responsable de l’establiment haurà de garantir el subministrament d’equips de protecció i gels hidrològics als treballadors. Els uniformes de treball s’hauran de rentar cada dia.

 

Què passa amb els bars i restaurants?

Només podran servir menjar a domicili o per emportar. Està prohibit el consum dins l’establiment. La comanda cal que sigui per telèfon o per Internet i s’haurà d’establir un horari predeterminat de recollida que eviti aglomeracions. Els bars i restaurants només podran estar oberts durant l’horari de recollida de comandes.

 

Què passa amb les perruqueries i centres d’estètica o fisioterapeutes?

Són comerços que no poden mantenir la distància de seguretat. La normativa publicada aquest diumenge al BOE només detalla que caldrà que s’utilitzin “els equips de protecció oportuns” que assegurin “tant la protecció del treballador com del client”.

 

Les botigues de roba hauran de prendre mesures estrictes com netejar els emprovadors després de cada ús


Què passa amb les botigues de roba?

Poden obrir seguint les mesures anteriors de cita prèvia i d’un únic client per treballador. Els emprovadors només els podrà fer servir una única persona en cada moment i després de cada ús caldrà netejar-los i desinfectar-los. En el cas de les peces de roba que s’emprovin i no es venguin, caldrà desinfectar la peça abans de tornar-la a posar a la venda.

 

Puc anar a comprar fora del meu municipi?

No està permès desplaçar-se a un comerç d’un altre municipi si el producte que es necessita s’ofereix a la mateixa localitat.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant


Volum