En directe
L'Informatiu
amb Roger Isern

La pandèmia duplica les atencions de salut mental a la Garrotxa

La xifra ha augmentat, sobretot, des de principi d’any i ha estat transversal des d’infants fins a adults
Pau Masó | 17 de juny de 2021
La pandèmia duplica les atencions de salut mental a la Garrotxa

Foto: Pau Masó

La pandèmia ens deixa un trencaclosques emocional que ara comença a evidenciar-se i que cal tornar a muntar. Els confinaments, les restriccions i l’aïllament social ens han fet perdre uns espais, un ordre, unes rutines i uns rituals que necessitem. Ho explica la psicòloga de l’Hospital d’Olot, Marta Linares.

La falta d’ordre ens ha fet trontollar emocionalment i això s’ha traduït en un augment evident de les consultes que es fan a la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa. Ho consten des de totes les edats. Escoltem la directora del Centre de Desenvolupament Infantil, Ester Pla; la responsable del Centre de Salut Mental Infato Juvenil, Maria Àngels Domínguez; i el director de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa, Ernest Torrell. Tots ells han parlat a l'últim programa de La Covid + Humana.

Foto: Pau Masó

Comportaments irritables i trastorns alimentaris entre infants i joves

En el cas dels més petits, de 0 a 3 anys, l’últim any de pandèmia deixa problemes de comportament i retards de llenguatge.

En l’etapa infantil s’han detectat comportaments més irritables i entre els adolescents han augmentat els trastorns alimentaris i les temptatives de suïcidi.

Ernest Torrell és el director de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa (Pau Masó)

Angoixa i depressió entre adults

I en l’etapa adulta, la idea de suïcidi també ha augmentat i, principalment, el dol és el procés mental que més s’atén a les consultes. Això també està lligat a quadres d’angoixa i depressió.

La radiografia que expliquen els professionals garrotxins és una tendència global: els casos d’angoixa han crescut un 125% a Catalunya i les temptatives de suïcidi un 195%. Les atencions mentals ja s’han qualificat com la cinquena onada de la pandèmia. Per això, diferents administracions públiques ja han creat plans de xoc en salut mental per fer front a la factura que deixa la pandèmia. Un dels primers anuncis del nou Govern de Pere Aragonès també va ser la redacció d’un pla integral de salut mental i emocional.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
L'Informatiu


Volum