En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La falta de metges, el problema de fons darrere la covid i la saturació de la primària

Els sanitaris demanen eliminar burocràcia per fer més atractiva la medicina de família, ja que s’han trobat professionals acabats d’arribar que es plantegen deixar la feina
Pau Masó | 18 de gener de 2022
La falta de metges, el problema de fons darrere la covid i la saturació de la primària

Foto: ACN


No és una situació nova, però la covid l’ha evidenciat més que mai: no hi ha professionals a l’àmbit sanitari. Durant aquesta pandèmia ho hem vist: les mesures anticovid han estat més a l’ordre del dia que el reforç del sistema sanitari. I això, en part, és per la falta de metges i infermers. Es tracta d’un problema de fons que ja hi era abans del coronavirus.  

El director de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a la Garrotxa, Josep Lluís Nicolau, afirma que aquest és un dels principals motius de la saturació que viuen avui en dia els centres de salut. Es troben moltes vegades que estan lligats de mans i peus a l’hora de substituir professionals de baixa. Es tracta d’una problemàtica multifactorial. Per un costat, hi ha una manca de planificació pel que fa a les jubilacions i el creixement continu de la població. Per altre costat, la burocràcia ha fet que la medicina de família hagi deixat de ser atractiva.

Foto: ACN

"Tenim metges joves que estan amb angoixa"

Que la Garrotxa sigui una àrea perifèrica també fa que els professionals de la salut no vulguin venir o quedar-se a la comarca. Segons Nicolau, s’han trobat amb metges joves que es plantegen plegar.

Segons Nicolau, a curt termini no hi ha una solució.

A Olot, ara mateix, hi ha 25 metges i una trentena de personal d’infermeria per una població que ja supera els 36.000 habitants i cada any continua  creixent. Durant la pandèmia s’han fet contractacions, sobretot, per ajudar a fer testos i atendre trucades i tràmits digitals. Això, però, ha estat insuficient per evitar la saturació que viu la primària. Durant l’última setmana, les àrees bàsiques de salut de la Garrotxa han atès més de 3.700 visites per covid.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum