En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Farmàcies, baixes laborals i quarantenes: he donat positiu, què he de fer?

Repassem els passos i el circuit que cal seguir quan es detecta un cas de coronavirus a casa.
Pau Masó | 13 de gener de 2022
Farmàcies, baixes laborals i quarantenes: he donat positiu, què he de fer?

Apareix el positiu

El puc comunicar a través de quatre vies:

- Trucant a una farmàcia. Ens demanaran el DNI, la data del test i la marca.

- A través d’una e-consulta directa al CAP de referència. Per fer-ho he d’entrar a lamevasalut.cat i generar una consulta online que rebran directament els professionals que tenim assignats. Per fer aquest tràmit ens demanaran també la marca del test.

- Una tercera via per comunicar un positiu és a través del web citasalut.gencat.cat.

- I l'última opció és trucar al CAP o al telèfon 061.

Hem notificat el positiu. I ara què?

Rebrem un SMS al mòbil. Obrint aquest missatge podrem comunicar els contactes estrets i tramitar la nostra baixa laboral que haurem de fer arribar a l’empresa.

Com funcionarà la baixa laboral?

Un cop hem tramitat la baixa a través de l’SMS que hem rebut al mòbil, es genera automàticament una alta al cap de set dies. Haurem d’esperar aquests set dies, que són el període de confinament, per retirar l’alta i entregar-la a l’empresa. Per aconseguir aquesta alta automàtica s’ha d’anar a lamevasalut.cat a l’apartat “informes i resultats”.

Només té dret a baixa aquella persona que ha donat positiu o un contacte estret que no estigui vacunat, ja que també s’haurà de confinar.

Foto: ACN

Quan he de trucar al CAP?

Si no tenim símptomes o són lleus, no cal trucar el centre d’atenció primària en cap moment del procés. Durant el confinament és possible que el metge de capçalera et truqui per saber com evoluciones. Només hem de trucar al CAP si tenim símptomes greus o persistents. Si veiem que els símptomes s’allarguen més de set dies cal que avisem al metge de capçalera. Ell mateix ens allargarà la baixa laboral.

Què he de fer si soc un contacte estret?

Si estàs vacunat: no has de fer quarantena. Hauràs de controlar tu mateix el teu estat de salut i detectar si en algun moment tens algun símptoma. Els símptomes són febre, mal de cap, mal de coll, diarrea, tos seca, dolor muscular, refredat nasal, dificultat respiratòria, pèrdua de la gana, el gust o l’olfacte. Si apareix algun d’aquests símptomes, posa’t en contacte amb el CAP de manera telemàtica, es demana preservar les vies telefòniques per a les persones que tenen dificultats tecnològiques o simptomatologia greu. Tot i ser contacte estret, com que estàs vacunat, no t’hauràs de confinar, però cal que prenguis precaucions com evitar, tant com puguis, les interaccions socials. També es recomana fer-se autotestos cada dos o tres dies per controlar que no aparegui el virus.

Si ets contacte estret i no estàs vacunat: cal que facis quarantena. Tindràs dret a la baixa laboral i t’hauràs de quedar a casa durant set dies. Rebràs un SMS informant que ets un contacte estret, a través del qual podràs tramitar la baixa. SI presentes símptomes lleus posa’t en contacte amb el sistema de salut. Si la simptomatologia és greu, ves directament al CAP.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum