En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant i Aniol Puigvert

Com seran els casals d'aquest estiu?

Les activitats no començaran fins a la fase 3 i s'hauran de prendre mesures
| 12 de maig de 2020
Com seran els casals d'aquest estiu?

Aquest estiu hi haurà casals, campaments i colònies, però adaptades al coronavirus. La Generalitat ha creat un document marc perquè totes les activitats de lleure s’adaptin a la situació del coronavirus. Es deixa clar que les activitats no començaran fins a la fase 3 i s’hauran de fer, per exemple, amb grups de deu, prenent la temperatura als infants i sense compartir el material. Aquestes són les mesures generals que hauran de seguir les activitats que es facin aquest estiu.

La Generalitat ha marcat les pautes per fer activitats d'estiu tot i el coronavirus (IME Olot)

Grups i ràtios

Les activitats de lleure s’hauran de fer en grups de 10 participants amb un monitor per a cada grup. En un mateix casal, doncs, hi poden haver diferents "grups de convivència” que no superaran els deu infants. El monitor es relacionarà sempre amb el seu grup i s’haurà de respectar en tot moment la distància de 2 metres de seguretat.

En cas de contagi o símptomes, els grups de convivència estan pensats per poder aïllar ràpidament les persones que han estat en contacte.

 


Requisits per participar en les activitats

Caldrà que tots els infants i adolescents que participin en els casals, colònies o campaments compleixin una sèrie de requisits: absència de malaltia i simptomatologia de covid-19, que no hagin estat en contacte amb un positiu confirmat en els últims 14 dies, hauran de tenir el calendari vacunal actualitzat i els serveis mèdics valoraran els participants amb patologies prèvies de base.

Activitats adaptades

Cal que totes les activitats respectin els dos metres entre participants i monitors. També s’ha d’evitar que els infants i adolescents es toquin la cara.

Algunes de les activitats orientatives que es podran fer són jocs tradicionals a l’aire lliure, activitats a la natura, jocs i esports d’aigua a la piscina o al mar, esports sense contacte físic, dansa, música, teatre i altres arts escèniques, i jocs amb pilota. Es preveu que el Departament d’Afers Socials presenti pròximament documents orientatius amb recomanacions per a l’adaptació de les activitats.

El document marc sobre les activitats de lleure i el covid-19 també remarca que caldrà incorporar qüestions com l’acompanyament emocional, les noves rutines higièniques, les interaccions socials, el treball del dol o la gestió de la incertesa en el disseny pedagògic de les activitats.

 


Espais

Es prioritza que les activitats es duguin a terme a “zones de baix risc de contagi” i tenint en compte la proximitat amb els domicilis dels infants per evitar desplaçaments. Es requereix que cada participant tingui quatre metres quadrats d’espai. Es tracta d’una mesura de referència per calcular l’ocupació màxima de les instal·lacions.

En el cas d’espais d’ús compartit com piscines, poliesportius o centres cívics caldrà valorar la possibilitat de realitzar torns i crear sectors per desinfectar els espais després de cada torn.

Durant la pernoctació en espais d’allotjament la distància mínima entre els caps de les persones serà de dos metres. En les acampades es prioritzarà l’ús de tendes de campanya grans que permetin una fàcil ventilació i el compliment de la distància de seguretat.

 

Mesures sanitàries

Caldrà que totes les activitats tinguin protocols de mesures de seguretat i higiene, manipulació d’aliments i sobre l’ús i la desinfecció dels espais. Aquests protocols seran validats per la Direcció General de Joventut.

El rentat de mans serà a l’inici i final de cada activitat i s’ensenyarà als infants com fer un bon rentat. També es requereix la instal·lació de dispensadors de solució hidroalcohòlica.

L’ús de mascaretes no serà obligatori si es mantenen les distàncies de seguretat. S’utilitzaran mascaretes en cas que no sigui possible mantenir la distància, com per exemple en l’ús del transport públic o durant la cura d’un infant.

Caldrà prendre la temperatura dels participants cada dia i es facilitaran “checks-lists” a les famílies per detectar ràpidament qualsevol símptoma.

Serà necessari la ventilació dels espais interiors tres vegades al dia un mínim de 10 minuts.

I pel que fa al menjar, tampoc es podrà compartir i s’evitaran utensilis com safates o cistelles de pa, però es podran fer servir gerres d’aigua servides pels monitors o un únic infant.

 


No es podrà compartir el material

Els infants no podran compartir el material si no es fa una desinfecció després de cada ús. La roba de llit i les tovalloles caldrà que siguin rentades amb anterioritat i després de cada activitat a una temperatura superior als 60 graus. Si s’utilitzen sacs de dormir s’hauran de ventilar diàriament un mínim de dues hores. Caldrà evitar que no hi hagi contacte entre tovalloles.

 

Creació de la figura del “Responsable de seguretat i higiene”

Les seves funcions serà vetllar pel compliment de les mesures higièniques. Hi haurà d’haver un responsable de seguretat i higiene per cada trenta participants. Els casals que superin aquest número hauran de contractar un altre responsable de seguretat per cada deu infants.

Aquesta figura també haurà de vetllar per la formació i informació en matèria de salut i higiene tant d’infants, monitors com famílies. Salut Pública formarà els responsables de seguretat i facilitarà el contacte directe amb els Centres d’Atenció Primària.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant


Volum