En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Com serà la "nova normalitat" catalana?

Aquest divendres s’acaba la fase 3 i passem a una nova etapa sense horitzó
| 18 de juny de 2020

Aquest divendres tot Catalunya entra a la “nova normalitat”. S’acaba la fase 3 i passem a una fase sense horitzó amb noves normes dissenyades per la Generalitat. D’aquesta manera, també es posa punt i final a l’estat d’alarma i s’entra en una “nova normalitat catalana” que elimina els límits d’aforaments i estableix els 2,5 metres quadrats per persona com a mesura de superfície. A part d’això, però, la “nova normalitat” que ha dissenyat la Generalitat té altres detalls que repassem a continuació.

 

Foto: Pau Masó


Normes generals

La mascareta a partir de sis anys, la neteja de mans i evitar tossir a l’aire són tres hàbits que la ciutadania ha de continuar utilitzant. També es demana evitar tocar-se la cara, mantenir tant com es pugui els grups de convivència habituals, ventilar i desinfectar els espais i mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig.

 

Trobades amb amics i familiars

No hi ha límit de persones, però s’ha de seguir unes condicions: es podran fer de manera preferent amb les persones que mantenen un contacte molt habitual, sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions en l'aforament que s'estableixin i sempre que es respectin les normes de protecció individual. Es considera aglomeració quan no es pot mantenir la distància física de seguretat.

 

Activitats a l’aire lliure

Fins al 25 de juny hi haurà limitació d’aforament del 75%. Després de Sant Joan, no hi haurà limitacions, però s’haurà de seguir la distància física equivalent a una superfície de 2’5 metres quadrats per persona. Aquesta serà la nova mesura de mediació dels aforaments.

En el cas dels espais a l’aire lliure, aquesta mesura pot rebaixar-se si s’utilitza mascareta, hi ha un registre dels assistents o preassignació de localitats. També en el cas que s’estableixin espais sectoritzats amb entrada i sortida independents d’un màxim de 2.000 persones o fins a 3.000 quan hi hagi seients preassignats.

En relació als espais a l’aire lliure, la nova normalitat també permetrà, després de tres mesos, tornar a utilitzar els parcs infantils.

 

Foto: Pau Masó


Activitats en espais tancats

Fins al 25 de juny tindran un aforament limitat del 50%. A partir d’aquesta data hauran de garantir la distància de 2,5 metres quadrats per persona. Els espais caldrà que estiguin sectoritzats amb entrades i sortides independents i podran tenir un aforament de 1.000 persones o un màxim de 2.000 si hi ha seients preassignats.

La distància física podrà rebaixar-se si s’utilitza mascareta, hi ha un registre d’assistents o una preasignació de localitats, a més de mesures de circulació entre els assistents que evitin aglomeracions en cruïlles o punts de més afluència.

 

Congressos, fires i altres actes similars

Es podran fer sempre que el nombre d'assistents s'ajusti a l'aforament del lloc a partir de la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona. Caldrà portar un registre d'assistents, promoure mesures de circulació, controls de fluxos d'accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics. La superfície de seguretat es podrà rebaixar si se segueixen les mesures establertes per als espais tancats.

 

Aforaments als bars i restaurants

Fins a Sant Joan l’aforament està limitat al 50% en espais tancats i 75 en espais oberts. A partir del 25 de juny no hi haurà límit d’aforament. La capacitat màxima dels establiments s’haurà de calcular a partir de la distància física de 2,5 metres quadrats per persona. A més també caldrà fomentar la prereserva.

 

Foto: Pau Masó


Mobilitat

Ja es pot circular per tot Catalunya, entre regions sanitàries i demarcacions. A partir de diumenge, quan s’acabi l’estat d’alarma a tot l’estat espanyol, també es podrà sortir de Catalunya i visitar comunitats autònomes. A partir d’aquest diumenge també ja s’obrirà la frontera amb França i Europa, i a partir de l’1 de juliol s’obrirà la frontera amb Portugal.

 

Plans sectorials

La “nova normalitat” que ha aprovat la Generalitat aquest dijous no està al 100% definida. Caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d'àmbits d'activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, establiments comercials d'hostaleria i restauració, turisme, lleure infantil, instal·lacions esportives o festes i esdeveniments populars. Els plans sectorials ja aprovats durant les fases de la desescalada s'hauran d'adaptar als nous que apareguin pròximament.

 

Règim sancionador

Correspon als ajuntaments i la Generalitat les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes en la “nova normalitat”. Les sancions s’establiran en el pla sectorial corresponent.

 

Consulta el decret sencer de la Generalitat

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum