Salut diu que “no hi ha explicació científica” del perquè de la situació de la Garrotxa
El gerent de la regió sanitària de Girona admet que no tenen prou coneixement
| 5 de febrer de 2021
El gerent de la regió sanitària de Girona admet que no tenen prou coneixement per assenyalar amb seguretat quines han estat les causes. Miquel Carreras diu que tant pot ser el relaxament de la població, la soca britànica, com altres factors. El Departament defensa que les mesures i protocols actuals són suficients per lluitar contra la soca britànica.
Miquel Carreras en la roda de premsa d'aquest dijous (Ajuntament d'Olot)
Fa més d’un mes de l’aparició del primer cas de soca britànica a la Garrotxa. Va ser a la primera setmana de l’any al brot de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Des de llavors fins ara, la situació epidemiològica de la comarca s’ha capgirat del tot: els casos han augmentat a les aules, a les empreses i als domicilis. Tot i confirmar la presència de la soca britànica en un 30% a les aigües residuals d’Olot, el Departament de Salut diu que no hi ha “evidència científica” per assegurar que la variant anglesa és la responsable de tot plegat. El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, no ha sabut explicar la situació de la Garrotxa.
Tot i confirmar-se que la soca britànica va superar els protocols de l’Hospital d’Olot i del de la residència Montsacopa, Salut no té previst canviar els processos ni les mesures actuals. Reiteren el mans, distància, mascareta i ventilació. Carreras ha assenyalat “el relaxament” com a una possible causa del brot del centre hospitalari garrotxí.
Foto: Pau Masó
La variant britànica darrere les escoles?
Pel que fa a les escoles, tampoc es preveuen canvis en els protocols i mesures. El gerent de la regió sanitària de Girona ha explicat que dependrà dels resultats dels cribratges a les aules per veure si es tiren endavant algunes accions. Ha descartat el tancament, si és que en un centre no es detecten el 90% dels casos positius. S’aprofitarà el cribratge escolar per enviar un 10% de les mostres a seqüenciar i analitzar la presència de la soca britànica. De moment, Salut tampoc l’ha volgut relacionar amb l’augment de contagis a les aules i ha anunciat que, a part del cribratge a les escoles, també s’han pres mesures a les residències i en el rastreig que es fa a la Garrotxa.
El Departament de Salut ha creat una comissió tècnica de seguiment de l’evolució de la Garrotxa on hi figuren diferents actors del territori. A través d’aquesta comissió avaluaran els resultats que doni el cribratge escolar i s’analitzaran noves mesures segons l’evolució. Entre elles, hi ha la de fer un cribratge a un polígon de la comarca.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!