L'abans i el després de la soca britànica a la Garrotxa: què diuen les dades?
Des de la confirmació de la variant britànica, les dades s'han capgirat
| 4 de febrer de 2021
Les dades pandèmiques de la Garrotxa s’han multiplicat des que es va conèixer la presència de la soca britànica a la comarca. Des de principis d’any, el nombre de casos ha batut rècords, els contagis a les escoles s’han multiplicat per deu i les persones menors de 15 anys han agafat terreny entre les franges d’edat dels casos positius. Tot plegat també ha fet que el risc de rebrot hagi superat tots els topalls. Totes les dades s'han extret dels portals dades covid i Traçacovid del Departament de Salut.
Foto: Pau Masó
Casos
El nombre de casos acumulats al mes de gener ha estat de 1.173, quatre vegades més que el mes de desembre, quan només se’n van detectar 300. El primer mes del 2021 ha estat el que s’han detectat més casos de tota la pandèmia a la Garrotxa.
Durant la segona onada, mai es va arribar a les xifres actuals. El novembre es van detectar 624 casos mensuals i a l’octubre 887.
L’aparició de la soca britànica ha anat acompanyada d’un augment molt pronunciat dels contagis a les escoles, tant pel que fa als alumnes com els professors. Des que s’ha tornat a les aules, als centres educatius de la Garrotxa s’han registrat 145 contagis en 17 dies. En el mateix període d’abans de les vacances de Nadal, només se’n van detectar 14. Això significa que el ritme de contagis a les aules s’ha multiplicat per deu.
L’augment no només ha estat en el nombre d’alumnes contagiats, que ha passat de 158 el 26 de novembre a 299 el 3 de febrer; sinó també en el nombre de docents infectats que ha crescut de 13 a 42.
En números totals, un terç dels contagis que s’han registrat des de l’inici de curs, s’ha detectat en les últimes setmanes. Dels 304 casos que s’han registrat des del setembre, un 36% (127) s’han detectat des de la tornada de Nadal.
Lligat amb la incidència a les escoles, aquest mes de gener els contagis que més han crescut han estat entre persones de menys de 15 anys. El desembre, aquesta franja d’edat representava el 8% del total de positius que es detectaven a la Garrotxa, mentre que aquest primer mes de l’any el percentatge s’ha doblat i ja és del 17%. Els positius d’entre 15 i 64 anys segueixen representant la majoria de casos que es detecten (67%), però respecte al desembre, el seu pes ha caigut sis punts. A hores d’ara, els positius d’entre 65 i 74 anys representen el 7% del total i els de més de 74 anys el 9%.
Actualment, l’11% de les PCR i els testos d’antígens que es fan a la Garrotxa surten positius. És una dada més baixa que la segona onada on es va arribar a registrar alguna setmana d’octubre amb un 19% de positivitat en les proves.
El que ha canviat, però des de la segona onada és el nombre de proves que es fan. A l’octubre es van fer 5.800 proves (PCR i testos ràpids), mentre que aquest mes de gener se n’han fet més de 12.000.
El primer cas que es va detectar de variant britànica a la Garrotxa va ser a l'Hospital d'Olot. Amb l'aparició d'un brot a la primera setmana de l'any es va sospitar i es va comprovar que era la soca anglesa. Aquest brot va fer augmentar els ingressats per coronavirus, ja que va afectar pacients del mateix hospital. Però, setmanes després del brot, el centre garrotxí no ha aconseguit tornar als nivells anteriors. Els hospitals tarden uns deu dies a notar l'augment de contagis del carrer i, de retruc, començar a veure com creix el nombre d'ingressats. Aquest mes de febrer, doncs, caldrà veure si la presència de la variant britànica a la Garrotxa també és sinònim d'un augment d'ingressats.
Es tracta d’un dels indicadors que més s’ha disparat en comparació al mes de desembre. Des de principi d’any el risc de rebrot, pràcticament no ha disminuït cap dia i ha trencat el sostre de la segona onada. El 22 d’octubre del 2020, la Garrotxa marcava el topall de la pandèmia amb 1.495 punts. Aquest 30 de gener s’ha anat més enllà i s’ha arribat a 1.881.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!