En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Les preguntes del 14F: quan i com votar?

Guia pràctica amb les principals preguntes de la jornada electoral
| 12 de febrer de 2021
Les preguntes del 14F: quan i com votar?

Les eleccions del 14F seran les més excepcionals dels últims anys. En mig d’una pandèmia la ciutadania està a cridada a votar amb franges horàries i tota mena de mesures anticovid. No es podrà entregar el DNI ni el sobre i els membres de les meses electorals s’hauran de posar un EPI a l’última hora de la jornada, quan estan cridats a votar els ciutadans contagiats. La incertesa no només aclapara la participació i els resultats, sinó també el funcionament de la jornada electoral de diumenge. Us oferim una guia pràctica per resoldre els principals dubtes que han aparegut entre els ciutadans.

 

Foto: Pau Masó


Quan he d’anar a votar?

Es pot fer entre les nou del matí i les vuit del vespre. S’han anunciat franges horàries voluntàries que es recomana que la ciutadania pugui seguir per tal d’evitar riscos i aglomeracions. Les franges són les següents:

De nou a dotze del matí: els col·lectius de risc (persones de més de 65 anys)

De dotze del matí a set de la tarda: els votants que no pertanyen als col·lectius de risc i que no estiguin en quarantena.

De set a vuit del vespre: els col·lectius en quarantena (persones contagiades, contactes estrets i sospitosos). Durant aquesta última hora de la jornada els membres de les meses utilitzaran equips de protecció individual. Les persones contagiades, contactes estrets o sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament.

 

Com he de votar?

Els votants hauran d’entrar d’un en un al col·legi electoral. Si cal, s’hauran d’esperar a fora i entraran per un accés i en sortiran per un altre.

Es recomana portar la butlleta de casa. El DNI i el sobre amb la butlleta només els podrà tocar el votant. A causa de la pandèmia no es lliurarà el carnet d’identitat a les persones de la mesa. El DNI s’haurà d’ensenyar. Les meses disposaran d’una safata per deixar el document, per si calgués acostar-lo als membres de la mesa.

A l’hora de dipositar el sobre, ho haurà de fer el votant. No es podrà entregar als membres de la mesa, sinó que l’introduirà ell mateix a l’urna.

Si és necessari, en el moment d’identificar el votant, el president de mesa pot demanar que el ciutadà es tregui la mascareta uns segons per poder-lo identificar correctament. Després, el votant s’haurà de tornar a posar la mascareta.

 

Els col·legis electorals canviaran d'aspecte (Ajutnament Sant Jaume Llierca)


Puc sortir de la comarca per anar a votar?

Sí. Si vius en una comarca diferent del col·legi electoral on et toca votar podràs desplaçar-te amb el certificat d’autoresponsabilitat.

 

Com sé la mesa on he d’anar a votar?

A radiolot.cat pots consultar totes les meses electorals que hi ha a la Garrotxa i els canvis que hi ha hagut. Si no, també ho pots consultar presencialment a l’Ajuntament del teu poble o ciutat; per Internet, a la web de l’Institut Nacional d’Estadística o trucant al 901 101 900.

 

Com seran els col·legis electorals?

A causa de la pandèmia, els col·legis es dotaran amb mesures anticovid. L’entrada i la sortida seran diferents i les portes i finestres estaran sempre obertes. Les meses hauran d’estar separades per 2 metres de distància i els seus membres no es podran acostar a menys d’un metre i mig, fins al moment del recompte que podran estar a un metre de separació. La distància entre els votants, haurà de ser sempre d’un metre i mig.

Hi haurà marques a terra i cartells que indicaran el circuit que ha de fer el votant, sempre en una mateixa direcció i mantenint la distància amb la persona del davant. La cua per votar es farà a fora el col·legi i s’anirà donant entrada esglaonadament als votants.

A cada col·legi electoral hi haurà un responsable seleccionat per l’Ajuntament que s’ocuparà de controlar les mesures anticovid i la higiene dels espais.

 

Els membres de la mesa hauran de posar-se un EPI durant l'última hora de diumenge (ACN)


Què he de saber si sóc membre d’una mesa?

L’administració t’hauria d’haver fet arribar una guia amb totes les indicacions pertinents i els protocols que s’hauran de seguir. Fins aquest divendres, els titulars i primers suplents poden fer-se un test ràpid de covid-19. El CAP és el responsable de contactar amb tu per fer-te la prova.

Abans que comenci la votació, s’entregarà a cada membre de la mesa dues mascaretes FFP2, una pantalla facial, guants, gel hidroalcohòlic i un equip EPI que caldrà posar-se a la darrera hora de votació durant la franja recomanada per a positius, contactes estrets i sospitosos.

Si el dia de les votacions, o els dies anteriors, teniu símptomes compatibles amb la COVID-19 (febre, tos, dificultat per respirar, mal de coll, mal de cap, vòmits, diarrea, pèrdua de gust i d’olfacte, etc.), poseu-vos en contacte amb el vostre CAP o truqueu al 061.

 

Què passa si sóc membre d’una mesa i no em presento?

Les persones que estiguin cridades a formar part d’una mesa electoral estan obligades a assistir-hi. Si la persona designada no pot presentar-se a les vuit del matí, per causa justificada, ha d’avisar al més aviat possible a la Junta Electoral de Zona corresponent. Si no hi ha causa justificada, el fet de no acudir a la mesa és un delicte sancionat amb pena de presó de 3 mesos a 1 any o multa de 6 a 24 mesos.

 

Com anirà el procés de formació de les meses?

La constitució de les meses comença a les 8 del matí. En cas que algun dels membres titulars de la mesa electoral no hi assisteixi han de ser substituïts en primer terme pels suplents o pels vocals. En cas que això no sigui possible, la Junta Electoral de Zona designarà lliurement a les persones que han de constituir la mesa, i fins i tot, poden ordenar que en formin part algun dels electors que es trobi present al local. En tot cas, a l'hora de designar electors s’hauran de valorar les excuses que en aquest moment pugui presentar l'elector, i en particular es tindrà en compte l'edat i altres circumstàncies que suposin un risc per a la seva salut.

A l’hora de cobrir les absències d’algunes meses, la Junta Electoral pot utilitzar suplents d’altres llocs i desplaçar-los a les meses que no tinguin substituts.

El temps per constituir una mesa és de dues hores fins a les 10 del matí. Si durant aquest període una mesa no s’ha constituït, la votació se suspèn fins al cap de dos dies. Els ciutadans que havien de votar a aquella mesa no ho podran fer fins al següent dimarts i, per tant, els resultats d’aquell col·legi no es coneixeran fins llavors.

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Tots els col·legis electorals del 14F a la Garrotxa

Consulta si el teu col·legi ha canviat d'ubicació

El projecte de rugbi inclusiu del Garrotxa RC, cada vegada més fort

Gràcies a una aliança amb Integra, ja hi participen una vintena de joves amb altres capacitats d’entre 15 i 20 anys

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum