Guia pràctica amb les principals preguntes de la jornada electoral
| 12 de febrer de 2021
Les eleccions del 14F seran les més excepcionals dels últims anys. En mig d’una pandèmia la ciutadania està a cridada a votar amb franges horàries i tota mena de mesures anticovid. No es podrà entregar el DNI ni el sobre i els membres de les meses electorals s’hauran de posar un EPI a l’última hora de la jornada, quan estan cridats a votar els ciutadans contagiats. La incertesa no només aclapara la participació i els resultats, sinó també el funcionament de la jornada electoral de diumenge. Us oferim una guia pràctica per resoldre els principals dubtes que han aparegut entre els ciutadans.
Foto: Pau Masó
Quan he d’anar a votar?
Es pot fer entre les nou del matí i les vuit del vespre. S’han anunciat franges horàries voluntàries que es recomana que la ciutadania pugui seguir per tal d’evitar riscos i aglomeracions. Les franges són les següents:
De nou a dotze del matí: els col·lectius de risc (persones de més de 65 anys)
De dotze del matí a set de la tarda: els votants que no pertanyen als col·lectius de risc i que no estiguin en quarantena.
De set a vuit del vespre: els col·lectius en quarantena (persones contagiades, contactes estrets i sospitosos). Durant aquesta última hora de la jornada els membres de les meses utilitzaran equips de protecció individual. Les persones contagiades, contactes estrets o sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament.
Com he de votar?
Els votants hauran d’entrar d’un en un al col·legi electoral. Si cal, s’hauran d’esperar a fora i entraran per un accés i en sortiran per un altre.
Es recomana portar la butlleta de casa. El DNI i el sobre amb la butlleta només els podrà tocar el votant. A causa de la pandèmia no es lliurarà el carnet d’identitat a les persones de la mesa. El DNI s’haurà d’ensenyar. Les meses disposaran d’una safata per deixar el document, per si calgués acostar-lo als membres de la mesa.
A l’hora de dipositar el sobre, ho haurà de fer el votant. No es podrà entregar als membres de la mesa, sinó que l’introduirà ell mateix a l’urna.
Si és necessari, en el moment d’identificar el votant, el president de mesa pot demanar que el ciutadà es tregui la mascareta uns segons per poder-lo identificar correctament. Després, el votant s’haurà de tornar a posar la mascareta.
Els col·legis electorals canviaran d'aspecte (Ajutnament Sant Jaume Llierca)
Puc sortir de la comarca per anar a votar?
Sí. Si vius en una comarca diferent del col·legi electoral on et toca votar podràs desplaçar-te amb el certificat d’autoresponsabilitat.
Com sé la mesa on he d’anar a votar?
A radiolot.cat pots consultar totes les meses electorals que hi ha a la Garrotxa i els canvis que hi ha hagut. Si no, també ho pots consultar presencialment a l’Ajuntament del teu poble o ciutat; per Internet, a la web de l’Institut Nacional d’Estadística o trucant al 901 101 900.
Com seran els col·legis electorals?
A causa de la pandèmia, els col·legis es dotaran amb mesures anticovid. L’entrada i la sortida seran diferents i les portes i finestres estaran sempre obertes. Les meses hauran d’estar separades per 2 metres de distància i els seus membres no es podran acostar a menys d’un metre i mig, fins al moment del recompte que podran estar a un metre de separació. La distància entre els votants, haurà de ser sempre d’un metre i mig.
Hi haurà marques a terra i cartells que indicaran el circuit que ha de fer el votant, sempre en una mateixa direcció i mantenint la distància amb la persona del davant. La cua per votar es farà a fora el col·legi i s’anirà donant entrada esglaonadament als votants.
A cada col·legi electoral hi haurà un responsable seleccionat per l’Ajuntament que s’ocuparà de controlar les mesures anticovid i la higiene dels espais.
Els membres de la mesa hauran de posar-se un EPI durant l'última hora de diumenge (ACN)
Què he de saber si sóc membre d’una mesa?
L’administració t’hauria d’haver fet arribar una guia amb totes les indicacions pertinents i els protocols que s’hauran de seguir. Fins aquest divendres, els titulars i primers suplents poden fer-se un test ràpid de covid-19. El CAP és el responsable de contactar amb tu per fer-te la prova.
Abans que comenci la votació, s’entregarà a cada membre de la mesa dues mascaretes FFP2, una pantalla facial, guants, gel hidroalcohòlic i un equip EPI que caldrà posar-se a la darrera hora de votació durant la franja recomanada per a positius, contactes estrets i sospitosos.
Si el dia de les votacions, o els dies anteriors, teniu símptomes compatibles amb la COVID-19 (febre, tos, dificultat per respirar, mal de coll, mal de cap, vòmits, diarrea, pèrdua de gust i d’olfacte, etc.), poseu-vos en contacte amb el vostre CAP o truqueu al 061.
Què passa si sóc membre d’una mesa i no em presento?
Les persones que estiguin cridades a formar part d’una mesa electoral estan obligades a assistir-hi. Si la persona designada no pot presentar-se a les vuit del matí, per causa justificada, ha d’avisar al més aviat possible a la Junta Electoral de Zona corresponent. Si no hi ha causa justificada, el fet de no acudir a la mesa és un delicte sancionat amb pena de presó de 3 mesos a 1 any o multa de 6 a 24 mesos.
Com anirà el procés de formació de les meses?
La constitució de les meses comença a les 8 del matí. En cas que algun dels membres titulars de la mesa electoral no hi assisteixi han de ser substituïts en primer terme pels suplents o pels vocals. En cas que això no sigui possible, la Junta Electoral de Zona designarà lliurement a les persones que han de constituir la mesa, i fins i tot, poden ordenar que en formin part algun dels electors que es trobi present al local. En tot cas, a l'hora de designar electors s’hauran de valorar les excuses que en aquest moment pugui presentar l'elector, i en particular es tindrà en compte l'edat i altres circumstàncies que suposin un risc per a la seva salut.
A l’hora de cobrir les absències d’algunes meses, la Junta Electoral pot utilitzar suplents d’altres llocs i desplaçar-los a les meses que no tinguin substituts.
El temps per constituir una mesa és de dues hores fins a les 10 del matí. Si durant aquest període una mesa no s’ha constituït, la votació se suspèn fins al cap de dos dies. Els ciutadans que havien de votar a aquella mesa no ho podran fer fins al següent dimarts i, per tant, els resultats d’aquell col·legi no es coneixeran fins llavors.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!