En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La matança del porc, una tradició que s'ha anat perdent

A 'La Carpeta' ens en dóna detalls un productor del porc
| 11 de març de 2015
La matança del porc, una tradició que s'ha anat perdent

La matança del porc, una tradició que es s’ha anat perdent a les cases de pagès de la Garrotxa. El mes de març s’acaba l’època de l’any en què és millor fer la matança; és per això que hem volgut conèixer de més a prop aquest procés que fa anys es feia a tantes masies de la Garrotxa.

 matançaporcantiga

Imatge antiga de la tradició de matar el porc (crossdelroser.wordpress.com)

Novembre, desembre, gener, febrer i març són els mesos més freds de l’any, i per tant, els més adequats per fer la matança del porc. És important que la temperatura ambient sigui baixa per tal que la carn del porc es pugui guardar bé. El primer procediment que es fa és degollar el porc i polir la carn. Fermí Corominas, elaborador i productor de productes del porc, ens ha explicat aquest primer pas que dura entre 2 i 3 hores. A partir d’aquí, comença una segona fase: posar-lo sobre la taula i desfer-lo. Un procés que és molt diferent d’anys enrere.

Un cop triades les parts del porc, es guarden al lloc més fresc de la casa, normalment el rebost, i es deixen reposar fins l’endemà. El tercer dia és el moment de fer els embotits: des de llonganisses, fins a baiona, passant pels fuets, els diferents tipus de botifarres, el cap de porc, el piu moc o la ventresca. La més laboriosa de fer és la botifarra de perol, ja que es necessita coure dues vegades.El porc és un dels animals de què s’aprofiten més parts; tot i que anys enrere s’aprofitaven moltes més coses que ara.

Una tradició que s'ha anat perdent

La tradició de la matança del porc s’ha anat perdent. Si abans era una necessitat matar-lo per obtenir-ne menjar i de més qualitat, ara és un procés que es fa més per tradició familiar. Una de les coses que més ha canviat ha set el fet de matar-lo; ara moltes cases de pagès porten a matar el porc, mentre abans es degollava a la mateixa masia. La principal raó de què s’estigui perdent la tradició, segons Corominas, és el fet que cada vegada viu menys gent a pagès i per tant no es poden dedicar tres dies a fer la matança.

Amb l’arribada del bon temps i la primavera, s’acaben aquests cinc mesos idonis per fer la matança del porc. Una tradició que es manté a moltes cases de pagès de la Garrotxa, però que ha perdut pes en l’alimentació diària d’aquestes masies.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum