En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els visitants de Sadernes s’incrementen gairebé un 40% en vuit anys

Des de fa temps el Consorci de l'Alta Garrotxa estudia la viabilitat d’un aparcament de pagament
| 31 de maig de 2018
Els visitants de Sadernes s’incrementen gairebé un 40% en vuit anys

L’afluència a la zona segueix augmentant any rere any. Tot i això, des del Consorci de l’Alta Garrotxa asseguren que no hi ha cap risc. Des de fa temps, l’entitat estudia la viabilitat d’un aparcament de pagament. Entre els municipis afectats, Montagut i Oix creu que la decisió podria ajudar a restringir l’accés, mentre que Sales de Llierca vol esperar la proposta final del Consorci. 33.500 persones van visitar Sadernes l’any 2017. 

Aparcament a la zona de Sadernes


Milers de persones s’acosten cada any a la zona de Sadernes per gaudir de la natura, els gorgs i les rutes que ofereix aquest espai de l'Alta Garrotxa. Els pics de més afluència poden arribar als 1.000 visitants en un dia, però la mitjana se situa a 250. En els últims anys s'ha registrat un augment important segons les dades recollides pel Consorci que gestiona aquest espai. L'any 2011 es van comptabilitzar més de 24.300 persones a través del comptador que hi ha en un punt del sender que va a Sant Aniol. Actualment, la xifra s'ha enfilat fins als 33.500, és a dir, un 37,4% més que fa vuit anys. Un dels assessors del Consorci de l’Alta Garrotxa, Francesc Canalies, diu que malgrat que hi ha zones amb més pressió, no es concep un perill especial en el conjunt de l’espai.

Temptejant un aparcament de pagament

L’augment de l’afluència de visitants ha portat al Consorci de l’Alta Garrotxa a estudiar la possibilitat d’obrir un aparcament de pagament. Des de fa anys l’entitat està prenent nota d’altres indrets i definint els marcs tècnics i jurídics que tindria el futur equipament. Des de l’Ajuntament de Sales es vol esperar a les conclusions de l’estudi que està fent el Consorci, però des de Montagut i Oix ja s’han mostrat a favor de restringir encara més la zona. La seva alcaldessa és Mònica Boix

 

Actualment els vehicles motoritzats tenen l’accés restringit a Sadernes des del març fins a l'octubre. Han d'aparcar a unes zones habilitades i s'ha de continuar a peu. Els que no ho fan, corren el risc de ser sancionats amb 300 euros de multa. El que tampoc està permès durant tot l'any és l'acampada ni les autocaravanes. Una prohibició que segons els veïns de Sadernes no s’està complint del tot. Una d’elles és la Sussi.

El caràcter salvatge, el principal atractiu de l'Alta Garrotxa

Des del Consorci de l’Alta Garrotxa assenyalen que el boca-orella i la recerca d’experiències singulars han estat dos dels principals motius que han provocat l’increment de visitants. L’Alta Garrotxa ocupa 33.000 hectàrees i això ofereix un caràcter salvatge a l’espai.

 

Una eina molt important per la futura gestió de l’espai garrotxí  és el Pla de protecció del Medi Natural de l'Alta Garrotxa. Aquest document ha estat reclamat durant gairebé una dècada i finalment es podria aprovar a finals d’aquest 2018.  El Pla de Protecció obrirà les portes a la regulació de l’espai de l’Alta Garrotxa i a conèixer què s’hi pot fer i què no amb més detall.

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum