En directe
L'Olot, a Ràdio Olot
amb David Planella

La vespa asiàtica s'expandeix i amenaça als apicultors

La vespa asiàtica s’expandeix al mateix ritme que en els altres llocs on s’ha quedat. El 2014 a tot Catalunya es van trobar 16 nius.
| 21 de gener de 2015
La vespa asiàtica s'expandeix i amenaça als apicultors

La vespa asiàtica s’expandeix al mateix ritme que en els altres llocs on s’ha acabat estenent. Una prova és que el 2014 es van trobar 16 nius de vespa asiàtica a tot Catalunya, quinze més que el 2013. D’aquests, 5 van ser a la Garrotxa. Ho ha explicat en una entrevista a Ràdio Olot, el cap dels Agents Rurals a Girona que troba “utòpic” pensar que es pugui acabar amb l’espècie.

Imatge d'una vespa asiàtica, coneguda com a velutina. 

La vespa asiàtica segueix desplegant-se al seu ritme tal i com ho proven les dades que tenen els Agents Rurals d’actuacions fetes l’any passat. Si el 2013 es va retirar el primer rusc a la Vall d’en Bas, el 2014 el nombre va créixer fins als 16. Una situació que no sorprèn al cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases. En una entrevista al ‘Via Oral’ de Ràdio Olot ha qualificat d’”utòpic” pensar que es podrà fer fora aquesta espècie de casa nostra. Diu que no és que hagi vingut per quedar-se sinó que és l’home qui l’ha dut fins aquí.

Un cop descartats els riscos per a la població en general, ara sembla que els plats trencats de l’arribada de la vespa asiàtica els pagaran els productors petits. Aquests que tenen pocs ruscos poden veure com perden tota la seva producció si tenen un niu de vespa asiàtica a la vora. Aquesta nova espècie fa nius molt més grans i té més animals per alimentar. Això vol dir que en l’època de finals d’estiu i principis de tardor és quan es torna més agressiva amb l’espècie autòctona. Per això Dalmases destaca la necessitat de cooperar amb el sector apicultor.

Tot  plegat però no trenca les expectatives que tenien els Agents Rurals sobre l’impacte que suposaria la vespa asiàtica quan es va trobar el primer niu, precisament a la Garrotxa. Aleshores, ja els van avisar des del País Basc i de França de la progressió de l’insecte. Per aquest motiu per a ells la situació no els agafa desprevinguts.

L’entrevista a Ignasi de Dalmases, el cap dels Agents Rurals a la demarcació de Girona, la poden tornar a escoltar al web radiolot.cat.

També et pot interessar

La crisi dels preus es comença a notar en la despesa dels clients de la restauració garrotxina

El sector ha detectat una frenada durant les últimes setmanes i ho atribueix a l’increment dels preus. L’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa es mostra preocupada per una possible disminució del consum

Radiografia de la indústria de la Garrotxa: la més potent de Girona, però també la més antiga

La indústria garrotxina és tradicional, amb poques empreses joves i una forta presència de companyies de gran dimensió

Estàs escoltant


Volum