En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Un pla per a Sant Miquel

Iniciativa pionera a Catalunya per millorar la qualitat de vida i la imatge social del barri de Sant Miquel d'Olot. Un equip d'arquitectes ja hi treballen.
| 27 de maig de 2014
Un pla per a Sant Miquel

Iniciativa pionera a tot Catalunya al barri de Sant Miquel d’Olot. Un grup d’arquitectes estan treballant amb un pla per tal de fer propostes que en millorin la qualitat de vida i la percepció que se’n té. El projecte es fa de manera pilot a aquest barri i si funciona es vol estendre a altres punts prioritaris d’actuació.

Sant Miquel, Olot.

JORDI ALTESA | Si en el seu moment es va actuar al casc antic amb la Llei de Barris, ara l’atenció se centra amb el barri de Sant Miquel. És el projecte “+B, sumem des dels barris” que comença de manera pilot a aquesta zona d’Olot. En aquest cas però no es tracta de fer grans actuacions urbanístiques sinó en repensar coses del dia a dia del barri. La petició ve de la pròpia associació de veïns del barri que considerava que la percepció que es tenia de Sant Miquel havia canviat amb els anys. Qui s’encarregarà del projecte és un despatx d’arquitectes, Paisaje Transversal. Uns arquitectes que es dediquen a construir sobre la xarxa social invisible, evitant el “totxo” el màxim possible per fer propostes més sostenibles. Han fet actuacions arreu d’Espanya, a Mèxic i a Brasil i a Olot faran el seu primer treball a tot Catalunya. Treballaran amb dues fases, una primera fins al juliol per fer un diagnòstic participatiu que serà el punt de partida per, després de l’estiu, fer una sèrie de propostes concretes. Des de Paisaje Transversal, Jon Aguirre Such, ha explicat a Ràdio Olot que el que volen és “fer ciutat” de manera més social i sostenible. Una iniciativa que, si surt bé, pot acabar sent un mirall per altres llocs.  

Des de principis de mes un grup d’arquitectes està treballant sobre el terreny per tal de detectar mancances i entrar en la xarxa social del barri per conèixer aquelles coses que no funcionen o que es poden millorar. Tot plegat ha de servir per fer un diagnòstic participatiu de Sant Miquel. Fins ara, segons ha assegurat Aguirre Such, la rebuda que han tingut ha estat molt bona.

La tasca se centra en el barri de Sant Miquel, però està pensada per a la participació de tota la ciutat ja que la intenció és que la feina que es vagi fent es vegi també en algun espai del Barri Vell. Per explicar tot el projecte també hi ha en marxa una pàgina web: www.santmiquelmesb.cat

 

La mala imatge de Sant Miquel és una percepció, no una realitat, segons l'Ajuntament d'Olot

Per l’Ajuntament d’Olot el problema que hi ha a Sant Miquel és més de percepció ciutadana, ja que no creuen que estigui en una posició diferent. Si la iniciativa funciona es farà servir a altres sectors prioritaris que hi pugui haver a la ciutat.

Plaça de Sant Miquel

Aquest projecte ha de servir per fer les coses d’una manera diferent també en urbanisme i s’ha decidit començar pel barri de Sant Miquel a petició de la mateix associació de veïns. El regidor de cohesió social, Josep Berga, ha argumentat a Ràdio Olot que "el problema que pot tenir el barri és sobretot una qüestió de percepció".

El que sí que pot servir aquest pla que s’elaborarà és per repensar no el barri en sí sinó determinats serveis que s’ofereixen i de la manera que es donen, amb actuacions a curt, mig i llarg termini. Si la iniciativa funciona, s’espera poder-la reeditar a altres zones o en altres temàtiques de la ciutat que Berga defineix com a “sectors prioritaris”.

Els resultats del pla es tindran abans no s’acabi aquest any i sortiran de la segona fase del projecte. De moment en la primera hi estan treballant 3 arquitectes per atendre a aquest barri que limita entre el Montsacopa i la Garrinada per una banda i el riu Fluvià per una altra, amb l’avinguda Girona que el travessa per la meitat. Els propers 7 i 21 de juny estan previstes activitats concretes al barri. 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Gairebé tots els desperfectes provocats pels temporals dels últims anys a la Garrotxa estan solucionats

Ho ha explicat el president del Consell Comarcal, Santi Reixach en declaracions a Ràdio Olot i a Olot Televisió

Aquests dies es pot veure a Riudaura un pessebre fet de ganxet

L'han elaborat diverses dones del poble que formen el Grup de la Mitja Tarda

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum