En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

El tabac, un enemic per a les embarassades de la Garrotxa

Només un terç de les garrotxines deixen de fumar durant l’embaràs
| 14 de juny de 2017
El tabac, un enemic per a les embarassades de la Garrotxa

Només un terç de les garrotxines deixen de fumar durant l’embaràs. La tendència ha evolucionat a millor però els experts asseguren que queda molta feina per fer. Parts prematurs, avortaments o malalties respiratòries són alguns dels efectes que pot produir el tabac durant l’embaràs. L’equip de pediatria de l’Hospital d’Olot ha analitza altres perills com l’alcohol, el cànnabis o el tint pels cabells.

Les mares embarassades que fumen representen el 50% a la Garrotxa (Europa Press)


Cada any a la Garrotxa poden haver-hi fins a 500 embarassos. Segons dades de l’Hospital d’Olot, el 50% d’aquests conviuen amb el fum que genera el tabac. La meitat de les garrotxines que es queden embarassades fumen, i només un terç deixa el tabac, almenys durant l’embaràs. La resta, segueix amb un hàbitat estretament relacionat amb efectes perjudicials pel nadó. Són dades de l’equip de pediatria de l’Hospital d’Olot que treballa des de fa mig any per evitar riscos durant l’embaràs provocats pel tabac, l’alcohol, drogues o efectes derivats d’altres matèries contaminants.

El tabac pot afectar al nadó abans, durant i després de l’embaràs. Risc més elevat de tenir un part prematur, problemes respiratoris a l’infant o, fins i tot, càncer pediàtric, són alguns dels efectes de fumar durant l’embaràs.

Gràcies al treball que està portant a terme l’Hospital d’Olot s’han pogut identificar altres factors que no només passen pel tabac. El cànnabis, per exemple, és una pràctica que afecta el 10% dels embarassos garrotxins. El tint per als cabells o treballar amb plàstics també pot arribar a afectar la gestació.

Des de l’àrea de pediatria del centre sanitari garrotxí s’ha detectat que hi ha un important percentatge de parelles que a l’hora de buscar l’embaràs no deixen l’alcohol, una pràctica més perillosa que el tabac.

Tot i no tenir dades, des de l’Hospital d’Olot asseguren que hi ha un percentatge d’embarassades que torna a fumar passat el període d’alletament. Per aquesta raó i per seguir donant a conèixer els riscos del tabac, el centre olotí vol seguir treballant en un projecte de divulgació que ja ha atès a 150 embarassades de la comarca.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum