REPORTATGE. La comunicació i la participació als pobles en temps de WhatsApp
Bústies, donar veu als nens al ple o no oblidar la gent que no té accés a Internet són algunes de les idees dels pobles garrotxins
| 13 d'abril de 2016
Els Ajuntaments segueixen buscant com fer que la gent participi activament. Des de posar bústies al carrer, a grups de WhatsApp o que els nens tinguin fil directe al ple municipal són algunes de les idees amb les que treballen, per exemple, a Les Preses, Riudaura i Maià de Montcal.
Bústies de participació
Aconseguir que els veïns participin i s’impliquin en el dia a dia de la política municipal és una fita que es marquen habitualment els diferents consistoris. Els pobles busquen, amb més o menys encert, vies i alternatives perquè els veïns facin arribar la seva veu sobre millores i peticions. Per exemple, a Les Preses van fer una consulta el passat mes de febrer on es va demanar a les famílies que expliquessin si els agradava l’aposta del mercat setmanal als diumenges. En aquell moment van contestar 67 famílies que van lliurar l’enquesta a cinc bústies que s’han posat al municipi. L’experiència ha anat bé i el seu alcalde, Pere Vila, ha explicat que han decidit deixar-les per seguir consultant l’opinió dels ciutadans.
A Les Preses, aquestes bústies són a la porta principal de l’Ajuntament, a la llar d’infants, a l’escola de la Bòbila, al local social de Bosc de Tosca i a la Plaça Artiga Bonica. A Maià a l’Ajuntament també tenen una bústia per a recollir suggeriments però el seu alcalde, Joan Gainza, ha explicat a Ràdio Olot que no els acaba de funcionar i espera que hi hagi canvis amb la posada en marxa de la nova pàgina web aquest estiu i el portal de transparència.
Portaveu dels infants al ple
A l’espera dels resultats que hi pugui haver amb aquestes bústies, a Maià tenen una altra idea per tal d’incentivar la participació, en aquest cas dels més joves. Aprofitant que ara hi ha un bon nombre de nens al poble, Gainza ha explicat que volen que els que fan entre sisè de primària i segon d’ESO triïn uns representats que puguin opinar al ple municipal a partir ja del mes que ve.
Els grups de WhatsApp
Els canvis en les comunicacions també s’han traduït en una altra manera de connectar els pobles. Temes com grups de WhatsApp són habituals en els municipis petits i s’hi concentra un bon gruix del poble. L’alcalde de Riudaura, David Jané, ha assenyalat que al seu poble n’han anat sortint alguns per temes com el fracking o la neteja del riu i opina que s’han traduït amb una millora de la informació.
Jané però diu que no s’ha d’oblidar a les persones que no tenen accés a Internet de manera habitual i per això han decidit instal·lar deu plafons informatius físics al municipi amb tota la informació municipal. Jané ha explicat que s’havien plantejat fer servir aplicacions per enviar comunicacions com a ajuntament evitant el “soroll” de WhatsApp però ho han acabat descartant.
Un fòrum de debat entre tots
Per afavorir la participació a la comarca hi ha hagut altres iniciatives: a la Vall d’en Bas van optar per crear un espai web ‘La Vall en un clic’. En aquest cas és un espai de fòrum on els veïns fan preguntes i l’Ajuntament contesta de manera oberta. Algunes de les peticions han estat vistes més de 200 vegades.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!