En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Recuperar per a l’ús social i revaluar el seu caràcter i història

Aquest era l'objectiu dels veïns i veïnes del barri de Sant Francesc per a la plaça de les Rodes d’Olot, proposant la seva rehabilitació
Redacció | 29 de novembre de 2022
Recuperar per a l’ús social i revaluar el seu caràcter i història

Situada en un punt estratègic per als que van a peu, unint el centre de la ciutat, l’entorn de la plaça Major i el carrer dels Sastres, amb el camí que condueix al cim del volcà Montsacopa, es troba la Plaça de les Rodes d'Olot. Una plaça que des de fa pocs dies compta amb aspecte una mica diferent. Gràcies a una proposta veïnal als pressupostos participatius del 2021, la iniciativa 'Donar Vida a la Plaça de les Rodes', el consistori olotí ha fet diversos treballs de rehabilitació de l’espai, modificant l'entorn i millorant l'accessibilitat amb una gran rampa d’entrada. L'arquitecte d'Un Parell d'Arquitectes és Eduard Callís.

L'objectiu d'aquestes obres han estat, entre d’altres, potenciar l'ús de la plaça com a punt de trobada, amb la intenció de convertir-la en l’epicentre de les activitats festives que es duen a terme al barri. La regidora de Barris d'Olot és Imma Muñoz.

A part de la renovació de l'espai, també s'hi han instal·lat uns panells informatius que il·lustren i realcen la importància de la plaça i el seu passat artesanal, tant pel barri com per la ciutat. L'espai va erigir-se durant anys com un dels indrets d'una de les activitats artesanes més importants de l'edat moderna: l'ofici dels corders, els professionals que es dedicaven a fabricar fils, cordills i cordes per a tota mena d'usos. Ho feien amb l’ajuda d’unes rodes gegants. Aquesta tècnica de tensar i trenar els filaments de cànem per fer cordills es va mantenir durant molts segles fins al creixement dels processos industrials mecanitzats.

Les cordes del Montsacopa van continuar girant fins a mitjan segle XX, inspirant el nom comú i popular d'aquesta plaça, coneguda i estimada per tots els olotins.

Comparteix a: 

També et pot interessar

El Ministeri de Foment es compromet a iniciar les obres del carrer major de Sant Jaume de Llierca aquest 2023

Ho ha explicat l’alcalde del municipi, Jordi Cargol, en declaracions a Olot Televisió i Ràdio Olot

El Pla d'Asfalts preveu millores en 14 quilòmetres de carrers i voreres d'Olot

Les obres, que podrien començar d'aquí a dos mesos i mig, compten amb un pressupost de 245.000 euros

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum