En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Radiografia de la indústria de la Garrotxa: la més potent de Girona, però també la més antiga

La indústria garrotxina és tradicional, amb poques empreses joves i una forta presència de companyies de gran dimensió
Pau Masó | 27 d'abril de 2022
Radiografia de la indústria de la Garrotxa: la més potent de Girona, però també la més antiga

Un dels polígons de la Garrotxa (Noel)


Dels 2.610 milions d’euros anuals que facturen les empreses de la Garrotxa, un 68% provenen del sector industrial. El percentatge és el més alt de la demarcació, segons un estudi elaborat per la Diputació de Girona i amb dades del Registre Mercantil de 2019. Això vol dir que la Garrotxa és la comarca més industrialitzada de Girona i que ha apostat més per la indústria que altres territoris de la demarcació. Podem dir que la comarca va fer una “revolució industrial” que altres no van fer i, segons l’economista gironí Josep Anguera, va estar molt centrada en el sector agroalimentari.

El sector de productes alimentaris i begudes és el més important de la Garrotxa amb 902 milions d’euros de facturació i representa un 34% de l’economia de la comarca. Per darrere seu i a molta distància hi ha el sector del cautxú i el plàstic que factura 162 milions i representa el 6%, i en el tercer esglaó del podi hi trobem el sector del comerç a l’engròs d’alimentació i begudes amb 143 milions i un 5% de l’economia comarcal. Aquests tres sectors provoquen que a la comarca hi hagi una forta concentració sectorial, ja que tots tres concentren gairebé la meitat del volum de negoci que genera la Garrotxa. Per Anguera, dependre del món carni no és una debilitat, però, en canvi, dependre del sector del cautxú sí.

A l’altre costat de la moneda, entre els sectors amb menys facturació i presència hi ha el d’equips elèctrics, informàtics i electrònics, les indústries extractives i el sector de vehicles de motor i altres materials de transport.

Les empreses garrotxines, les més antigues

L’estudi de l’Estructura empresarial de la demarcació de Girona també assenyala que les empreses de la Garrotxa són les més antigues de la província. Un 3% de les companyies de la comarca van ser fundades abans de l’any 1975, el percentatge més elevat de la demarcació. A més, també és una de les comarques amb menys empreses joves: menys de la meitat de les empreses de la Garrotxa van néixer després del 2005, un percentatge que en altres comarques és molt més elevat.

Més enllà de l’edat, la Garrotxa també es caracteritza per tenir empreses grans. És la segona comarca amb una major proporció de Societats Anònimes, un tipus d’empresa que solen ser més grans que les societats mercantils.

També et pot interessar

Llum verda al Pla de Talent

El seu principal objectiu és la recerca de professionals qualificats i que es puguin integrar en el sector empresarial de la comarca

La crisi dels preus es comença a notar en la despesa dels clients de la restauració garrotxina

El sector ha detectat una frenada durant les últimes setmanes i ho atribueix a l’increment dels preus. L’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa es mostra preocupada per una possible disminució del consum

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum