En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Què, qui i com de la guerra d'Ucraïna: Francesc Serra respon les preguntes clau

El professor de relacions internacionals de la UAB i expert en el món exsoviètic reflexiona a Ràdio Olot sobre tot allò que hi ha al darrere i també el que pot venir en el conflicte entre Rússia i Ucraïna
Pau Masó | 10 de març de 2022
Què, qui i com de la guerra d'Ucraïna: Francesc Serra respon les preguntes clau

Foto: ACN


Una de les veus més autoritzades de Catalunya en l’àmbit de les relacions internacionals ha atès els micròfons de Ràdio Olot per resoldre dubtes sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna. Francesc Serra és professor de relacions internacionals i un especialista del món exsoviètic. Serra ha respost a diferents preguntes:

Quin és l’origen de la guerra entre Rússia i Ucraïna?

Ens hem de situar, com a mínim, el 2014 quan s’inicia el conflicte al Donbass que fins al 2022 ha deixat 14.000 morts. Aquest territori autoproclama la independència sense que cap estat la reconegui fins al passat 22 de febrer: ho fa Rússia i dos dies després obre la guerra. Algunes veus diuen que durant vuit anys Ucraïna ha estat bombardejant el Donbass i això ha motivat Rússia a “defensar els ciutadans d’aquest territori”. Però, per Serra això és “una mitja veritat”.

Volodímir Zelensky, president d'Ucraïna (ACN)

Era previsible la guerra?

El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha agafat per sorpresa els experts en relacions internacionals. Asseguren que la guerra trenca moltes regles de la lògica com el dret internacional, l’actitud que fins ara havien tingut els països (des del 1945 no hi havia una invasió directa com la que s’està produint) i, per últim, també es trenca la lògica que deia que els russos s’estimen Ucraïna.

Quins arguments hi ha sobre la taula?

Rússia acusa l’OTAN d’acostar-se cap a l’est. En part, segons Serra, això és veritat, ja que països com Estònia, Letònia, Lituània, Ucraïna, Polònia o Hongria han demanat els últims anys protecció a l’aliança euroamericana. Això ha fet que Rússia se sentís amenaçada, tot i que l’entrada d’Ucraïna a l’OTAN no era imminent.

Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN (ACN)

Quin paper juga Putin?

Serra coneix i ha estudiat la vida de Vladímir Putin. Segons l’expert en relacions internacionals el president rus és un “jugador d’escacs”.

El president de Rússia, Vladímir Putin (ACN)

Quin és l’objectiu final de Putin?

Serra no descarta que Rússia acabi envaint tot Ucraïna. Creu que és una possibilitat real.

El conflicte pot acabar amb una Guerra Mundial?

Aquí Francesc Serra veu una possibilitat remota, tot i que també afirma que la situació és imprevisible.

Sobre el conflicte nuclear, Serra també és escèptic.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum