En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Quatre dones ateses i tres denúncies a la setmana: la violència masclista a la Garrotxa

El 2020 els Jutjats d’Olot van iniciar 184 procediments judicials i el Servei d’Atenció a les Dones del Consorci d’Acció Social va fer 219 atencions
Pau Masó | 25 de novembre de 2021
Quatre dones ateses i tres denúncies a la setmana: la violència masclista a la Garrotxa

El 2020 els Jutjats d’Olot van obrir 184 procediments penals per violència masclista. Són 24% menys que el 2019, però pràcticament els mateixos que el 2017. Les denúncies, però, no reflecteixen moltes situacions de violència de gènere, ja que moltes vegades hi ha por a denunciar-les. Per això, per saber la realitat a casa nostra també hem de mirar les atencions que fa el Servei d’Atenció i Informació a les Dones del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. El 2020 aquest servei va atendre 219 dones i en un 39% dels casos es va detectar violència. Aquest 2021, amb mig any (fins al mes de juny) s’han atès 177 usuàries i gairebé la meitat van ser casos amb agressió. La responsable del SIAD de la Garrotxa, Núria Santayana, explica que no és necessària una denúncia per accedir al servei.

Més de cent atestats policials en un any

Segons les dades que recull l’Institut Català de les Dones i que proporciona el SIAD de la Garrotxa, quatre de cada deu usuàries del servei arriben derivades dels serveis socials, un 35% ho fan per iniciativa pròpia i entre un 8 i un 5% ho fan a través dels serveis sanitaris o Mossos. Precisament, pel que fa a les dades policials, a la Garrotxa cada setmana es registren dos episodis de violència de gènere. El 2020, la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Garrotxa va elaborar 104 atestats policials per aquesta qüestió. Santayana explica com poden actuar les persones que es troben amb una situació de violència de gènere.

La problemàtica de l'habitatge
L'edifici del Consorci d'Acció Social és on està situat el SIAD (Pau Masó)

"Les portes estan obertes"

La responsable del SIAD de la Garrotxa afirma que una de les premisses del servei és que no hi ha límits temporals i que una dona pot assistir-hi quan vulgui i les vegades que vulgui. Santayana creu que, de mica en mica, s’està superant la por a demanar ajuda.

Des de fa catorze anys, la Garrotxa treballa els casos de violència masclista a través d’una taula comarcal que es reuneix periòdicament i que està formada per diferents actors públics i entitats socials. La seva funció és adaptar el protocol d’atenció i fer seguiment dels casos que es detecten al territori. A més de la taula, a la Garrotxa hi ha el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (que ofereix atenció psicològica i jurídica). I en un àmbit més general, les dones que puguin patir violència masclista també tenen a disposició el 061 o el 112. Aquest any, els Mossos d’Esquadra també han posat en funcionament un número de WhatsApp perquè les víctimes s’hi puguin comunicar de manera fàcil i segura (601 00 11 22).

També et pot interessar

La Garrotxa crida contra la violència masclista

Desenes de persones han participat aquest dijous a la marxa organitzada per La Dalla a Olot

El Fem Garrotxa inicia la seva fase final

Després de recollir les opinions ciutadanes i elaborar un esborrany del pla estratègic, el projecte participatiu arriba ara a un procés de retorn

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum