En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Quan es cremarà la Garrotxa?

Aquesta és la pregunta que ens fem cada estiu amb l’augment descontrolat de temperatures, la situació actual dels boscos i la proximitat de comarques propenses a tenir incendis als seus territoris
Joel Tallant | 13 de juny de 2022
Quan es cremarà la Garrotxa?

Que els boscos de la Garrotxa estan bruts i mal gestionats és una realitat cada vegada més evident. Això fa que estiguin estressats, segons els experts. Fenòmens com les nevades o les llevantades com el Glòria han deixat milers d’arbres caiguts al terra que s’han convertit en el combustible perfecte en cas d’un incendi. Però això no és tot. La propagació de la papallona del boix ha fet que el perill encara sigui més gran, segons el president de la Federació d’ADF’s de la Garrotxa, Xavier Quintana.

L’any 2012 la nostra comarca patia per la possibilitat que els grans incendis que es van viure a l’Empordà aquell any creuessin a l’Alta Garrotxa. Va ser a partir d’aquesta amenaça que van créixer les Àrees de Defensa Forestal. Estan formades per propietaris forestals, ajuntaments i voluntaris. Tot i que el decret que les regula és del 1986 i no està actualitzat, les ADF’s s’han convertit en un suport imprescindible pels Bombers. Actualment, a la Garrotxa hi ha 13 dotacions amb 67 persones, dividides en funció dels carnets que tenen.

Per les Àrees de Defensa Forestal hi ha dos tipus de Garrotxa molt diferents.

L’interès per les Àrees de Defensa Forestal va començar ara fa deu anys amb els grans incendis de l’Empordà. Va ser a partir d’aquell moment en què es va veure la necessitat de dotar el país de cossos de voluntaris preparats per ajudar els Bombers en les seves tasques. A la Garrotxa no hi ha hagut cap incendi de grans dimensions, però interès per formar part de les ADF’s ha anat augmentant. Però ara, segons Xevi Quintana, cal aturar-se i reflexionar per mirar cap al futur amb garanties.

La jornada titulada ‘Quan cremarà la Garrotxa’ se celebrarà el proper dissabte a les del matí al Casino de Tortellà. Hi participaran membres de la federació d’ADF’s de la Garrotxa, del Consorci de l’Alta Garrotxa, de Boscos i Recursos Forestals, dels Agents Rurals, del Servei Meteorològic de Catalunya, del Sigma i dels Bombers. També la retransmetran per streaming.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Olot veu amb bons ulls la construcció del parc eòlic marí de l’Empordà

Es tracta d’un projecte que suposaria la generació de 45% de la demanda elèctrica actual de tota la demarcació de Girona

Els veïns de la Vall d’en Bas podran formar part d’una comunitat energètica

L’Ajuntament ha aprovat instal·lar diverses plaques fotovoltaiques en equipaments municipals

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum