En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La prova pilot dels residus de la Garrotxa treu bona valoració entre alcaldes i detecta falta d’informació entre ciutadans

El Consell Comarcal creu que cal incidir més en explicar quina importància té la bona gestió dels residus
| 14 de març de 2018
La prova pilot dels residus de la Garrotxa treu bona valoració entre alcaldes i detecta falta d’informació entre ciutadans

Els quatre pobles que han participat en l’estudi feliciten la implicació dels ciutadans per adaptar-se, però determinen que molts no estan ben informats. Per aquesta raó el Consell Comarcal creu que cal incidir més en explicar quina importància té la bona gestió dels residus. 


Des del juny de l’any passat, Santa Pau, Sant Joan les Fonts, Argelaguer i la Vall d’en Bas han portat a terme durant sis mesos una prova pilot sobre models de gestió de residus. Cada un d’ells ha implementat durant tot aquest temps una manera diferent de reciclar. En el cas de la Vall es va portar a terme el porta a porta on els veïns havien de deixar un tipus d’escombraries diferent cada dia davant la porta de casa i les passaven a recollir. Segons l’alcalde del municipi, Lluís Amat, l’experiència ha estat bona i els veïns s’han adaptat de tal manera que, fins i tot, han mostrat la voluntat de continuar:

 

El porta a porta ha estat un dels sistemes amb millors resultats, sobretot pels seus nivells de selecció dels residus. Per altra banda, en el cas de Santa Pau es va provar d’instal·lar contenidors amb identificació d’usuaris. L’alcalde Pep Companys remarca, però, la finalitat final d’aquesta prova pilot i diu que serà una manera de tenir coneixements reals:

 

El model que més bons resultats ha donat ha estat el d’Argelaguer. Durant sis mesos la vila ha estat utilitzant contenidors tancats amb una targeta personalitzada per a cada veí. L’alcalde del municipi, Artur Ginesta, explica que la gent s’ha adaptat bé tot i que al principi no ho veien del tot clar.

El pagament per generació podria introduir-se l'any que ve

El pagament per generació significa que qui recicla menys paga més. És a dir que es castiga al ciutadà que no separa les seves escombraries. Aquesta taxa podria començar a funcionar l’any que ve a Argelaguer i Santa Pau. Es tractaria d’una mesura que permetria conscienciar a la població, un fet que segons l’alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona, ara mateix cal reforçar.

 

Dels quatre models que s’han provat durant l’últim mig any a la Garrotxa, cada Ajuntament podrà escollir-ne un amb les dades que ofereix la prova pilot. De cara al 2019, la comarca començarà a implementar aquests nous models de gestió. Es tracta d’un canvi obligat i necessari per fer un gir cap a millor en la gestió que fem dels nostres residus.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum