En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

L'arbre és un dels més antics d'Europa i ara es troba en un mínim perill d'extinció
| 4 de gener de 2016
Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

Conservar el teix, un dels arbres més antics d’Europa, és una de les prioritats ambientals d’aquest 2016. Aquesta espècie, que té propietats anticancerígenes, ara està en un perill mínim d’extinció. Entre les iniciatives previstes de divulgació, aquest primer trimestre destaca un mapa interactiu que proposarà un recorregut a una teixeda a la Garrotxa.

Teix de l'Orri (wikiloc)

El teix de l'Orri, a Sales de Llierca (wikiloc.com) 

Del teix se’n té constància des del triàsic i hi ha armes i eines fetes amb fusta d’aquest arbre des del neolític. Ha passat de ser venerat com a símbol de la vida a oblidat. És una espècie dèbil davant incendis i d’altres espècies, el que la converteix en sensible a qualsevol canvi de l’ecosistema. Tot plegat l’ha situat en perill d’extinció, de moment però en el llistó de risc mínim. L’educador ambiental, Miquel Alemany, ha explicat que un dels reptes és fer més fàcil la dispersió de les llavors del teix.

Anticancerígen

A banda del fet simbòlic i històric, el teix combina elements tòxics amb una substància com el taxol, que s’extreu de l’escorça i té propietats anticanceroses útil en càncer d’ovari, pell, mama i còlon. Tot i això, en calen grans quilos per extreure’n la substància. A la demarcació les teixedes principals estan a la Garrotxa, sobretot a l’Alta. Un dels més mítics és el Teix de l’Orri, a Sales de Llierca, que es considera mil·lenari.

Una ruta de divulgació 

Conservar el teix i les teixedes en el seu habitat natural és un repte que hi ha a sobre la taula i aquest 2016 en sortiran diferents projectes com per exemple el Life Taxus, que amb fons europeus està en marxa des de l’octubre. Des de l’escola de natura i muntanya del Refugi estan treballant per posar en marxa un mapa interactiu amb una ruta entorn a una teixeda propera a Olot pensada per la divulgació a escolar però també pel foment de l’exercici físic.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum