En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant, Neus Asin i Pere Farjas

Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

L'arbre és un dels més antics d'Europa i ara es troba en un mínim perill d'extinció
| 4 de gener de 2016
Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

Conservar el teix, un dels arbres més antics d’Europa, és una de les prioritats ambientals d’aquest 2016. Aquesta espècie, que té propietats anticancerígenes, ara està en un perill mínim d’extinció. Entre les iniciatives previstes de divulgació, aquest primer trimestre destaca un mapa interactiu que proposarà un recorregut a una teixeda a la Garrotxa.

Teix de l'Orri (wikiloc)

El teix de l'Orri, a Sales de Llierca (wikiloc.com) 

Del teix se’n té constància des del triàsic i hi ha armes i eines fetes amb fusta d’aquest arbre des del neolític. Ha passat de ser venerat com a símbol de la vida a oblidat. És una espècie dèbil davant incendis i d’altres espècies, el que la converteix en sensible a qualsevol canvi de l’ecosistema. Tot plegat l’ha situat en perill d’extinció, de moment però en el llistó de risc mínim. L’educador ambiental, Miquel Alemany, ha explicat que un dels reptes és fer més fàcil la dispersió de les llavors del teix.

Anticancerígen

A banda del fet simbòlic i històric, el teix combina elements tòxics amb una substància com el taxol, que s’extreu de l’escorça i té propietats anticanceroses útil en càncer d’ovari, pell, mama i còlon. Tot i això, en calen grans quilos per extreure’n la substància. A la demarcació les teixedes principals estan a la Garrotxa, sobretot a l’Alta. Un dels més mítics és el Teix de l’Orri, a Sales de Llierca, que es considera mil·lenari.

Una ruta de divulgació 

Conservar el teix i les teixedes en el seu habitat natural és un repte que hi ha a sobre la taula i aquest 2016 en sortiran diferents projectes com per exemple el Life Taxus, que amb fons europeus està en marxa des de l’octubre. Des de l’escola de natura i muntanya del Refugi estan treballant per posar en marxa un mapa interactiu amb una ruta entorn a una teixeda propera a Olot pensada per la divulgació a escolar però també pel foment de l’exercici físic.

També et pot interessar

La Fundació Maria Rosa Sans concedeix quatre beques a joves de la Garrotxa per cursar els seus estudis universitaris

En aquesta quarta edició, un total de 12 estudiants s’han beneficiat d’alguna ajuda econòmica gràcies a la Fundació

L’estació de vigilància volcànica de la Garrotxa ha començat a estudiar els moviments sísmics de la terra

Això permetrà als volcanòlegs conèixer quina és l’activitat normal de la zona i poder detectar qualsevol anomalia. Actualment, el risc és baix, però a partir d’ara hi haurà dades més fiables perquè s’estudien a més profunditat

Estàs escoltant


Volum