En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

El president del Consorci de l'Alta Garrotxa qualifica de "patètic" el retard amb el Pla Especial

Fa set anys que s'espera una resposta del Govern per acabar amb unes normes provisionals que fa 21 anys que són vigents
| 3 d'octubre de 2016

El president del Consorci de l’Alta Garrotxa qualifica de “patètic” que faci gairebé set anys que esperen l’aprovació del Pla Especial que ha de regular la zona. La Generalitat els va donant llargues tot i que, el pas que han de de fer no és una qüestió de diners. Ara mateix no es pot donar ni permís per fer-s'hi un hort.

 Alta Garrotxa

Des del 2009 que es va acabar el procés de redacció inicial del Pla Especial de l’Alta Garrotxa que ha de jubilar unes normes provisionals fetes el 1995 a petició del propi Govern català. Ara, és la pròpia Generalitat qui fa gairebé set anys que ha de donar el vistiplau a fer una aprovació inicial d’aquest Pla Especial. El president del Consorci que regula l’espai, Santi Reixach, ho qualifica de “patètic” i admet que a la gent ja no saben què explicar-li per argumentar aquest retard.

No es creuen res... 

Primer de tot des del Govern Mas quan es va dissoldre la conselleria de Medi Ambient no se sabia qui tenia competències en aquests espais naturals, si Agricultura o Territori. Un cop es van aclarir, Reixach explica que des del govern català se’ls ha anat marejant amb dades i successius aplaçaments i ara ja prefereixen no acabar-s’ho de creure fins que arribi el moment que les promeses siguin reals. L’última promesa la va fer l’anterior conseller de Territori, Santi Vila, que va dir que el Pla estaria aprovat inicialment abans d’acabar la legislatura passada. La que  es va acabar fa un any

Per a què serveix? 

Aquest pla ha de servir per posar al dia les normes actuals que regulen aquest espai. Són provisionals i especialment protectores i restrictives perquè en part estaven pensades per a durar poc. Una provisionalitat que porta durant ja 21 anys, set dels quals per culpa de  la paràlisi governamental. Reixach recorda que el pla actual és molt tancat i que les normes noves permeten obrir les possibilitats. Per exemple, ara es pràcticament impossible tenir permís per fer un hort i encara menys per turisme rural.

Una llarga història 

L’Alta Garrotxa són pràcticament 400 quilòmetres quadrats de la comarca del mateix nom però també del Ripollès i l’Alt Empordà. L’any 2000 es va crear el Consorci de l’Alta Garrotxa per vetllar per tot aquest espai. Tot i això, la crisi en va retallar el pressupost a una tercera part: de 600mil€ a 200mil€ i té tan sols dos treballadors que físicament estan a la seu del Consorci SIGMA a Olot després de tancar la seu a Sadernes. La idea inicial del Pla d’Espais d’Interès Natural del 92 era que l’Alta Garrotxa es convertís en Parc Natural amb algunes reserves naturals a l’interior.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum