En directe
L'Olot, a Ràdio Olot
amb David Planella

Neix la primera comunitat energètica d'Olot: "Per fi es fa realitat"

S’instal·laran una norantena de plaques fotovoltaiques al teulat de l’escola bressol del barri que subministraran energia a una trentena de veïns
Pau Masó | 19 de novembre de 2021

El barri de Montolivet acollirà el projecte (Pau Masó)


La unió fa la força, i ho han demostrat 29 famílies del barri de Montolivet d’Olot impulsant la primera comunitat energètica de la ciutat i una de les primeres de les comarques gironines. Aquest dijous, l’Ajuntament ha aprovat en el ple municipal la seva participació en l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet i d’aquesta manera s’ha formalitzat la seva creació. A través d’aquesta entitat, s’impulsarà de forma comunitària la instal·lació de 90 plaques fotovoltaiques al teulat de l’escola bressol del barri. Les famílies que formen part de la comunitat finançaran part de la instal·lació i podran consumir part de l’energia solar que s’aconsegueixi. La presidenta de la comunitat energètica de Montolivet és Elena Capdevila.

De 6.000 a 1.000 euros

L’Associació Comunitat Energètica d’Olot neix de la voluntat de 29 famílies d’instal·lar plaques fotovoltaiques a casa seva. Fa un any van reunir-se i van veure que seria més útil i beneficiós fer-ho conjuntament. Ara, l’Ajuntament els ha cedit el taulat de l’escola bressol del barri, que també s’alimentarà de l’energia solar que s’aconsegueixi. Capdevila explica el finançament i l’estalvi que tindrà cada família.

El projecte ha comptat amb l’assessorament jurídic i tècnic de Garrotxa Domus. Gràcies a aquesta entitat, els veïns han pogut definir el projecte i escollir quina seria la forma jurídica, ja que no hi ha marc legal per aquest tipus de comunitats. Per a l’Ajuntament d’Olot, el projecte és un primer pas per veure les oportunitats que pot generar una iniciativa així i poder-les extrapolar a altres punts de la ciutat. El regidor de Transició Energètica és Agustí Arbós.

La comunitat energètica de Montolivet ja és una realitat formal i ara falta que sigui una realitat pràctica. Els veïns esperen que a finals d’any o principis de 2022 les plaques fotovoltaiques estiguin instal·lades. Es calcula que la instal·lació generarà 43.000 kWh d’energia solar i permetrà reduir 10,3 tones de CO2 a l’any.

També et pot interessar

Les Planes d’Hostoles controlarà el nivell de CO2 a instal·lacions municipals

Ho farà a través de sensors que mesuraran el diòxid de carboni a l’escola i al centre cívic

El transport a demanda de la Vall d’en Bas es consolida

En total l’han utilitzat més de 3.600 persones, el que representen vint usuaris diaris. Això ha permès reduir a la meitat els quilòmetres d’expedició i la contaminació que tindria el servei si fos una línia convencional

Estàs escoltant


Volum