En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els Mossos alerten del risc de guardar imatges íntimes als nostres telèfons

Proliferen casos de difusió d'imatges de 'sexting' i ara fins i tot de 'sextorsió'. Recorden que el primer és denunciar
| 8 de març de 2017
Els Mossos alerten del risc de guardar imatges íntimes als nostres telèfons

La difusió sense permís d’imatges íntimes és un delicte i cada cop prolifera més gràcies a les xarxes socials. Els Mossos d’Esquadra alerten que no poden fer res si no hi ha denúncia i que compartir aquests continguts també es motiu de delicte encara que no coneguem a la persona. També alerten de que, si no protegim bé el nostre telèfon, aquestes imatges poden servir per extorsionar-nos.


El ‘sexting’ consisteix en compartir imatges íntimes i sexuals amb una altra persona. Una pràctica estesa a través dels telèfons i d’aplicacions per lligar. Si hi ha consentiment, no hi ha delicte de cap mena, però el problema és quan aquestes fotografies surten de l’àmbit privat i apareixen a grups de WhatsApp o al Facebook. Pot ser per descuit, per venjança o per error de confiança. Si no hi ha consentiment, és delicte perquè atempta contra la intimitat de la persona, fins i tot quan les fotos es difonen més tard i no hi ha aquest consentiment. Però perquè els Mossos actuïn cal que la persona presenti la denúncia encara que suposi empassar-se la vergonya. Al ‘Via de Servei’, el cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos de la Garrotxa, Josep Ortiz, ha explicat que a vegades no hi ha percepció del risc que suposa enviar aquestes imatges, sobretot entre els més joves.

 

Fer el pas de denunciar

La denúncia és clau també per poder actuar el més ràpid possible per treure aquestes imatges de la xarxa i no afectar a la reputació digital de la persona afectada. A vegades pot ser que aquestes fotos s’exhibeixin per despit però també està creixent una nova modalitat: la ‘sextorsió’, quan aquestes imatges serveixen per fer-nos xantatge. Per això, el millor seria que aquestes gravacions ni les fem ni les guardem al mòbil.

 

Contrassenyes segures

En casos de ‘sextorsió’, Ortiz recomana denunciar quan abans millor i no anar cedint perquè les demandes, de caràcter econòmic i sexual ,poden anar creixent. Ortiz recorda que les contrasenyes haurien de tenir un mínim de 8 caràcters amb una barreja de lletres i números i que haurien de ser diferents per cada compte.


Recupera el 'Tu També Fas Seguretat' sobre sexting


 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum