En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Molt fet i molt per fer

L'accés a llocs directius i eradicar la violència domèstica, principals reptes per assolir la igualtat de gèneres a la societat.
| 19 de març de 2014
Molt fet i molt per fer

Les oportunitats en el món laboral i l’eradicació de la violència són els dos principals reptes pendents per a l’igualtat de gènere. Tot i que la feina feta des de fa anys pels moviments socials feministes ha permès avançar molt, encara queda feina per fer. Per exemple, la crisi ha fet que hi hagi dones víctimes de maltractaments que no ho denuncien influenciades pel seu entorn. Per això, els advocats demanen als Mossos d’Esquadra que els recordin que tenen dret a orientació legal abans fins i tot de presentar la denúncia.

Un moment del programa Via Oral d'aquesta setmana (Joan Soler)

JORDI ALTESA | El feminisme és un moviment social que ha aconseguit anar fent passos de gegant en diferents àmbits per assolir la igualtat però hi ha dos camps on s’ha avançat però no suficientment: la igualtat en el món laboral, especialment en temes de paritat entre directius, i la normalització de relacions afectives i els comportaments violents que es poden generar. Una llarga travessia per la normalització de la qual s’ha parlat en el programa Via Oral de Ràdio Olot, Tura Cos, que va fundar l’Associació de Dones d’Olot ALBA. Diu que en aquell moment van despertar reticència tan entre els homes com també entre algunes dones. Amb la feina d’ALBA i de moltes altres associacions i la lluita de moltes persones s’ha aconseguit que la violència entre parelles deixi d’estar ben vista socialment. Des del 2004 hi ha en vigor una llei a Espanya de protecció contra les dones que inclou un paquet de mesures que donen una protecció integral contra la violència. Tot i això, la doctora en Pedagogia per la UB, Patrícia Melgar, diu que ara mateix les dones topen amb dues barreres: saber què és la violència (que comença molt abans del que es pensa) i la dificultat de denúncia per la llei del silenci que fa l'entorn.

En el programa Via Oral de Ràdio Olot dedicat a la igualtat de gènere, les tres convidades han coincidit que la violència és encara un assumpte pendent ja que per exemple no es contempla la que hi pugui haver en relacions esporàdics o en pocs temps de relació. L’advocada Maria Soler de Morell creu que el marc legal inclou moltes eines que no es fan servir convenientment i ha posat d’exemple el dret de les dones maltractades a rebre assistència legal abans de presentar una denúncia contra la seva parella. Soler de Morell ha explicat que aquesta és una opció que els Mossos no sempre expliquen a les denuciants.

En el Via Oral també s’han explicat patrons que encara es repeteixen i que preocupen com un joc a les escoles en el qual una nena fa “xicota” d’un noi i el del què es tracta és “de fer tot el que ell vulgui”. També s’han valorat la influència de determinats programes de televisió amb conductes masclies o com, mentre la igualtat per accedir a una feina ha arribat, continua sent complicat que hi hagi paritat en les escales directives.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Gairebé tots els desperfectes provocats pels temporals dels últims anys a la Garrotxa estan solucionats

Ho ha explicat el president del Consell Comarcal, Santi Reixach en declaracions a Ràdio Olot i a Olot Televisió

Aquests dies es pot veure a Riudaura un pessebre fet de ganxet

L'han elaborat diverses dones del poble que formen el Grup de la Mitja Tarda

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum