En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

Més de mig miler de garrotxins es prenen més de deu medicaments al dia

Els professionals de la salut adverteixen dels riscos que comporta la polimedicació perquè es pot produir una cascada terapèutica
| 30 de març de 2017
Més de mig miler de garrotxins es prenen més de deu medicaments al dia

És el que es coneix com a polimedicació. Els professionals de la salut adverteixen dels riscos que això comporta perquè es pot produir una cascada terapèutica. És a dir, haver de receptar medicaments pels efectes secundaris provocats per altres medecines consumides prèviament. També recomanen saber què ens prenem i perquè ho fem i informar-ne en tot moment al nostre metge de capçalera perquè determini si cal o no mantenir el tractament al llarg del temps. 

552 pacients de la Garrotxa es prenen més de deu medicaments al dia. Això és un 1% de la població de la comarca i un 2% se’n prenen més de vuit. Són dades del 2016 que han sortit al programa Punt de Salut de Ràdio Olot i que no inclouen les vitamines o altres medicaments que es puguin prendre els pacients pel seu compte ni tampoc la medecina natural o alternativa. La polimedicació és un fenomen cada vegada més estès entre la població. S’entén per polimedicació quan ingerim més de cinc medicaments al dia. El metge ha d’estar-ne informat perquè del contrari es pot produir una cascada terapèutica, és a dir, una cadena de conseqüències que es van suplint amb més pastilles. La farmacèutica d’atenció primària de la regió nord de les comarques gironines és l’Àngels Pellicer i la de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Cristina Arcos.

Àngels Pellicer i Cristina Arcos han participat al programa “Punt de Salut” de Ràdio Olot i han explicat que durant la seva trajectòria professional han arribat a veure persones que es prenien 26 pastilles al dia, això equival a més d’una pastilla cada hora. Reconeix que hi ha molt d’efecte placebo en la ingesta de tanta medicació i que en molts casos les pastilles no es prenen de forma continuada, sinó que hi ha interrupcions en els tractaments. Pellicer assegura que tot i que el pacient no informi, el metge està al cas de la situació i justifica perquè el facultatiu retira determinades medecines.

Les preguntes

Segons Àngels Pellicer i Cristina Arcos hi ha sis preguntes que hem de saber respondre quan consumim un medicament: què, perquè, com, fins quan, quina quantitat i com conservar-ho. Es calcula que hi ha entre un 50 i un 60% dels pacients que no es prenen la medicació de forma correcta.

Les farmacèutiques han recordat que cap medicament és per a tota la vida i que és el metge el que ha de determinar el manteniment o la interrupció del tractament. Deixar de prendre algunes pastilles de cop pot ser contraproduent.

Entre els pacients, es troben els farmaco-adictes: són aquells que es prenen medecines de forma compulsiva. Per contra, també hi ha els farmaco-fòbics, és a dir, els que no poden veure cap mena de medicament. En ambdós casos, les farmacèutiques recomanen no ser radicals en aquest sentit i deixar-se aconsellar pel nostre metge de capçalera. Els professionals de la salut també destaquen la importància de quedar-nos amb el nom del principi actiu dels medicaments, ja que sovint només recordem les marques del producte i quan estem davant un genèric ens desorientem. Podeu recuperar el Punt de Salut d’aquesta setmana al podcast de Ràdio Olot.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum