En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La matança del porc segueix bategant a la Garrotxa

Ho asseguren des del sector, però admeten que la pràctica s’ha disminuït considerablement
| 9 de maig de 2018
La matança del porc segueix bategant a la Garrotxa

Ho asseguren des del sector, però admeten que la pràctica s’ha disminuït considerablement. La matança a passat de ser una necessitat alimentària a un acte únicament festiu i de trobada. Criadors de porcí de la comarca creuen, però, que la tradició no desapareixerà malgrat el pas del temps. Actualment matar un porc pot costar fins a 600 euros. 

Foto: gastronosfera.com


Tradicionalment la matança del porc es feia a l’hivern, quan calia carn fresca per a les celebracions de Nadal i quan l’època de collites ja havia passat, fet que disminuïa l’activitat a la granja. D’aquesta manera, el dia de Sant Martí, el 8 de novembre, era una de les dates preferides per la matança del porc. La tradició ha anat passant de pares a fills i ha vist també com les normatives sanitàries s’hi posaven pel mig. La Llei de Protecció d’Animals de Catalunya impedeix matar animals en públic. Malgrat tot, la matança es manté viva a la Garrotxa, però segons un dels criadors de porc de la comarca, Jordi Vilarrasa, la falta de relleu generacional ha fet disminuir la pràctica:

 

Tot i això, Vilarrasa no creu que la matança del porc acabi desapareixent. La tradició ha deixat de banda la necessitat d’alimentació que suposava i s’ha quedat amb la celebració que significa. Famílies o colles d’amics segueixen matant porc i ho fan amb un caràcter festiu:

 

Quant costa matar un porc?

Avui un porc sencer pot costar prop de 300€. Aquí s’hi ha de sumar el cost que té la matança i si es necessita o no els serveis d’un mocader. Amb tot plegat es poden arribar als 600 euros. Segons el criador garrotxí Fermí Corominas, cuidar un porc com es feia abans pot triplicar el preu:

 

A la Garrotxa la matança es manté i cada any per la Fira de l’Embotit d’Olot es pot aprendre a especejar el porc. L’àmbit rural de la comarca, la tradició que suposa i el caràcter festiu que té la matança són aspectes que han d’ajudar a mantenir una pràctica centenària a tot Europa.

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum