En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Lluís Mas: "NOIMA vol que tots els joves de la Garrotxa tinguin les mateixes oportunitats"

En una entrevista a Ràdio Olot, el director de la nova escola d'oportunitats d'Olot explica el nou projecte i valora la polèmica generada per la cessió de La Providència
Pau Masó | 28 de gener de 2022

Lluís Mas, director de l'escola de noves oportunitats NOIMA (Pau Masó)


És Lluís Mas, educador social i director de NOIMA, l’escola de noves oportunitats que ha engegat motors aquest gener a Olot. El projecte neix d’una necessitat que va posar en evidència l’Ajuntament d’Olot i que la Fundació de La Fageda va recollir: cada vegada són més els joves que deixen el sistema educatiu.

Itineraris personalitzats i coordinats amb el territori

Segons les últimes dades del Pla Comarcal de Joventut, el 2020 el 13% dels joves de la Garrotxa no acreditaven l’ESO. Aquesta dada s’ha gairebé triplicat des del 2014. Davant aquesta situació, NOIMA (paraula grega que significa "donar sentit") busca oferir itineraris adaptats a les necessitats dels joves. Actualment, ja s’ha posat un primer recurs en marxa: una aula d’alfabetització situada al carrer Proa que acull una vintena de joves i que, com la resta de recursos de NOIMA, pretén vincular-se amb els d’actors educatius del territori.

De fet, en les dues primeres setmanes de funcionament, l’aula d’alfabetització de NOIMA ha permès doblar les hores d’atenció que tenien fins ara els joves.

La Providència, l'espai on es traslladarà d'aquí a un any la nova escola (David Planella)

"A La Fageda no ens dediquem a la política"

Durant el febrer s’espera que el nombre d’alumnes augmenti fins als trenta i que en un any l’escola es pugui traslladar a La Providència, un edifici que donat ha donat l’Ajuntament a la Fundació La Fageda enmig de polèmica. Aquí, Mas recorda que les fundacions “no tenen ànim de lucre” i que La Fageda mai podrà utilitzar l’immoble per altres usos que no sigui per aquells que corresponen “a la seva missió”.

S’espera que a partir del 2023 NOIMA pugui obrir portes a La Providència i el 2024 arribar al 100% del projecte donant atenció a 140 joves anuals amb itineraris personalitzats de fins a tres anys. Passat aquest temps, es preveu que el jove hagi pogut tornar al sistema educatiu o s’hagi inserit al mercat de treball.

I el finançament?

Ara NOIMA arrenca amb un finançament públic de l’Ajuntament d’Olot i també privat fer front als dos milions d’euros que costarà rehabilitar La Providència. El dia a dia del projecte, però, es finançarà a través de donacions privades i subvencions públiques d’organismes com el SOC. També es vol aconseguir que la nova escola entri dins la llei de formació professional per tenir un finançament regular i no haver de dependre de les subvencions periòdiques. Amb la d’Olot, a Catalunya hi haurà una desena d’escoles de noves oportunitats, i a l’estat espanyol una vuitantena.

Escolta l'entrevista sencera aquí

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum