En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L'informe sobre les curses conclou que cal més informació sobre l'impacte ambiental

No planteja prohibir les curses però sí que alerts que els bastons amb punta de metall són molt perjudicials
| 25 d'abril de 2016
L'informe sobre les curses conclou que cal més informació sobre l'impacte ambiental

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ja té el document que avalua l’impacte de curses com trails i BTT en els espais naturals protegits. Un estudi de més de 100 pàgines que conclou que aquest tipus d’activitats tenen efectes negatius però a vegades també de positius. Els seus autors aconsellen que els organitzadors de curses facin una “carta verda” dels impactes que té i que de la mateixa manera que s’informa dels riscos mèdics, es faci el mateix amb els que té el medi ambient.

 Curses

L’estudi de més de 100 pàgines estrena una metodologia pionera per comptabilitzar l’impacte en el medi ambient d’aquestes curses de muntanya corrent o a peu, una activitat que s’ha popularitzat molt darrerament. Aquest estudi conclou que el pas de centenars de persones en poc temps en un lloc concret en alguns casos pot ser fins i tot ser beneficiós quan hi ha el que es coneix com a erosió positiva, per exemple,  en un camí que s’estava perdent. L’informe sí que assenyala que hi ha però conseqüències sobre les que almenys cal informar als corredors i que els organitzadors cal que tinguin present. El director tècnic d’Axial, l’empresa que ha fet l’estudi, Roger Mata, assenyala que no es tracta de perseguir ni prohibir la pràctica però tampoc ignorar l’impacte que les curses tenen a l’entorn natural.

Més informació als corredors

Entre les propostes concretes que afecten a la Zona Volcànica, aquest estudi fa unes aportacions que ara el Parc Natural haurà d’estudiar si aplica o no com els passa a la resta de Catalunya. Entre elles, proposa que les curses que es facin a espais naturals protegits amb més de 300 participants en el cas de les trails de muntanya o de 100 en el cas de bicicleta BTT hagin de fer un informe de repercussió ambiental. Per a totes a més es proposa no autoritzar bastons de punta d’acer, fer briefings sobre medi ambient als corredors tal i com ja se’n fan en temes mèdics o una “carta verda” que exposi la normativa ambiental.

Aquesta empresa que ha fet l’estudi amb l’impacte de curses a la Zona Volcànica de la Garrotxa també hi ha fet al Parc Natural del Cap de Creus, el del Cadí Moixeró a Catalunya o la Serra de Tramuntana i el Camí de Cavalls a les Illes Balears.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum