En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L'ICO, l'IME i l'IMELO deixaran de ser organismes autònoms de l'Ajuntament d'Olot

El consistori ha iniciat el procés de la seva dissolució per la “complexitat normativa” que suposa la seva gestió
| 21 de maig de 2020
L'ICO, l'IME i l'IMELO deixaran de ser organismes autònoms de l'Ajuntament d'Olot

L’Ajuntament d’Olot inicia el procés de dissolució de l’Institut de Cultura, l’IME i l’IMELO per la “complexitat normativa” que suposa la seva gestió com a organismes autònoms. El ple municipal d’aquest dijous ha fet el primer pas perquè passin a pivotar directament des de l’Ajuntament i per tant, hi hagi un únic pressupost i un únic òrgan de presa de decisions que serà la Junta de Govern Local. Segons, l’equip de govern, el canvi només serà normatiu i a nivell pràctic “no es perdrà autonomia” ni hi haurà canvis de personal o espais.

 

La seu de l'IME a Olot (Google)


Després de dues dècades de vida, l’Institut de Cultura d’Olot, l’Institut Municipal d’Educació i l’Institut Municipal d’Esports desapareixeran aquest 2020. Aquests tres organismes autònoms, creats l'any 2000 durant el govern Sacrest i en el cas de l’IMELO l’any 2014, deixaran de ser organismes autònoms de l’Ajuntament d’Olot i formaran part d’una àrea més del consistori. L’alcalde de la ciutat, Pep Berga, ha explicat que la decisió es deu a la “complexitat normativa” actual.

 

Fins ara, l’ICO, l’IME i l’IMELO tenien òrgans de govern propis, però la secretaria, la intervenció administrativa i la comptabilitat era compartida amb l’Ajuntament. La normativa actual això ja no ho permet. Segons Berga, conviure amb la nova legalitat suposava 150.000 euros a l’Ajuntament. El canvi de gestió dels tres organismes permetrà també que els seus treballadors puguin canviar d’àrees dins l’administració pública i es pugui saber què costa cada despesa, fins ara estaven repartides en quatre pressupostos diferents. L’alcalde també remarca que la desaparició dels organismes no ha de suposar cap canvi pràctic.

 

L'Institut de Cultura d'Olot es va crear l'any 2000 


Vots a favor i en contra des de l'oposició

En el ple d’aquest dijous s’ha aprovat l’inici de l’expedient de dissolució dels organismes. L’únic grup de l’oposició que hi ha votat en contra ha estat ERC. Creuen que es tracta d’una decisió “política” que traurà governança als  organismes, ja que l’òrgan motor passarà a ser la Junta de Govern Local formada per l’equip de govern de la ciutat. Un dels regidors republicans és Josep Quintana.

 

El PSC i la CUP han votat a favor del canvi administratiu de l’ICO, l’IME i l’IMELO. Els socialistes han demanat, però, que es garanteixi la participació dels regidors de l’oposició en aquests organismes tal com es feia fins ara. El seu portaveu és Josep Guix.

 

La CUP també ha demanat coordinar d’alguna manera la participació dels grups municipals en la nova gestió administrativa de les futures àrees d’esports, educació i cultura; i ha remarcat la possibilitat de mobilitat laboral i millor comptabilitat pressupostària. El seu portaveu és en Lluís Riera.

 

El ple d’aquest dijous ha aprovat fer el primer pas, però encara en quedaran uns quants més abans no arribi la dissolució administrativa de l’ICO, l’IME i l’IMELO. S’espera que, després de dècades, a l’octubre l’Ajuntament d’Olot tingui un únic pressupost i els organismes autònoms siguin història.

També et pot interessar

Un de cada tres negocis turístics de la Garrotxa no sap si tornarà a obrir després del confinament

El sector també afirma que les ajudes són insuficients i crítica durament la gestió que està fent l’Estat

Olot en Comú demana que els pressupostos de la ciutat recullin la tarifació social

Asseguren que si l’equip de govern inclou aquests ítem, donaran suport als comptes

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum