En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant, Neus Asin i Pere Farjas

L’Hospital d’Olot extreu amb un mes la meitat de còrnies que tot l’any passat

En el que portem de 2019 ja se n'han extret tres, mentre que el 2018 se'n van fer sis
| 16 de gener de 2019
L’Hospital d’Olot extreu amb un mes la meitat de còrnies que tot l’any passat

Des de l'estiu del 2018 hi va haver sis donants, mentre que en el que portem de 2019 ja en són 3. Des del centre assenyalen que esperen superar la xifra de l’any passat i que cal fer pedagogia en aquest àmbit. Els trasplantaments de còrnies són els primers i els únics que es fan a Olot.

El 2018 l'Hospital d'Olot va extreure sis còrnies (Pau Masó)


El juny de l’any passat, l’Hospital d’Olot implementava per primera vegada el protocol per a la donació d’òrgans i teixits juntament amb el Banc de Sang de Catalunya. Amb sis mesos de funcionament, la pràctica va aconseguir sis donacions de còrnies de persones mortes que havien deixat el consentiment als familiars. Una de les infermeres que configura l’equip d’onze persones que treballa en les donacions de còrnies a l’Hospital d’Olot és l’Anna Grabolosa.

 

De moment, l’extracció va a càrrec del Banc de Sang i Teixits de Catalunya que quan rep l’avís de l’Hospital d’Olot envia un equip especialitzat. Per ser donant de còrnia cal tenir fins a 85 anys i no haver patit certes malalties com l’Alzheimer. Segons Grabolosa cal més sensibilització per poder incrementar el nombre de donants, ja que la demanda és alta.

 

La donació de còrnies permet que persones amb distròfies o edemes corneals puguin recuperar la pèrdua de visió. Cada còrnia extreta pot ajudar dos receptors. Aquest tipus d’extraccions també es fan a l’Hospital de Palamós i a Santa Caterina de Salt.

També et pot interessar

El bicibus arriba a Olot

A partir d’aquesta tardor, un grup de pares de Sant Roc recolliran la mainada i els acompanyaran a l’escola en bicicleta

Ernest Torrell: ''És necessari parlar obertament del suïcidi perquè el tema deixi de ser un tabú social''

Ho diu el cap del servei de salut mental de la Garrotxa a Ràdio Olot. Ernest Torrell reconeix que la Garrotxa és una de les comarques catalanes on més suïcidis hi ha

Estàs escoltant


Volum