En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L’Església va immatricular a favor seu gairebé 90 propietats de la Garrotxa

La majoria es troben a Olot, però n’hi ha a pràcticament tots els municipis de la comarca
Pau Masó | 28 de març de 2022
L’Església va immatricular a favor seu gairebé 90 propietats de la Garrotxa

Sant Miquel del Món, una de les ermites immatriculades per l'Església (Itinerannia)


A través d’una llei franquista, l’Església va registrar al seu nom milers de béns immobles a tot Espanya. La norma del 1946 permetia que amb només la signatura d’un bisbe es pogués registrar un immoble sense necessitat de justificar-ne la propietat. Durant molts anys, doncs, l’Església s’ha apoderat de béns que no eren seus i, en alguns casos, això ha perjudicat ajuntaments o particulars. El 2020 el Govern de Catalunya va fer públiques les propietats que s’havia apoderat l’Església perquè els ciutadans poguessin consultar-ho i saber si hi havia disparitat de criteris. A aquesta llista s’hi recullen 88 propietats de la Garrotxa que l’Església va immatricular a favor seu. La majoria estan a Olot i l’alcalde, Pep Berga, ho valora d’aquesta manera.

Entre els béns olotins immatriculats per l’Església hi ha, per exemple, l’església del Tura, les capelles de Sant Roc, Sant Ferriol i els Desemparats. També va ser immatriculada l’església de la Mare de Déu del Portal o la de Sant Francesc, dalt del volcà Montsacopa. Berga diu que, ara mateix, no hi ha cap immoble immatriculat per l’Església que al consistori li interessi recuperar per a un ús públic, com si ha fet recentment Castellfollit.

Fa poques setmanes, Castellfollit de la Roca va aconseguir la immatriculació de l’Església Vella del poble fent un procés a la inversa del que va fer l’Església el segle passat. L’Ajuntament va immatricular un bé que tenia en propietat el Bisbat perquè tornés a ser del poble.

Immatriculacions a pràcticament tota la comarca

Més enllà d’Olot i Castellfollit, l’Església també va immatricular altres ermites i béns emblemàtics de la Garrotxa. És el cas de Sant Damià d’Argelaguer, el monestir de Sant Pere i el temple de Sant Vicenç i Sant Martí de Juvinyà de Besalú, el Sant Sepulcre i Santa Maria de Palera a Beuda, o diverses ermites de la Vall de Bianya com Sant Andreu de Socarrats, Sant Martí de Capsec o Sant Miquel del Mont. A la norantena d’immatriculacions que va fer l’Església a la Garrotxa també hi ha els temples de Sant Privat, Joanetes, Sant Esteve i els Hostalets d’en Bas; Sant Cristòfol i Sant Pere de les Planes, el temple parroquial de Maià de Montcal; Sant Eudald de Jou, Sant Miquel de Meians o Sant Miquel d’Hortmoier de l’Alta Garrotxa; a més de Santa Maria de Finestres a Sant Aniol o l’església de Santa Maria de Tortellà.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum