En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Les dones i la política a la Garrotxa: "No ens podem permetre tenir només dues alcaldesses a la comarca"

El Consell Comarcal només ha tingut una presidenta en els seus 31 anys d'història
| 3 de març de 2020

Per primera vegada a la història, hi ha més dones que homes al ple de l’Ajuntament d’Olot. A la Garrotxa, hi ha hagut 11 alcaldesses en 40 anys des de la democràcia i una sola presidenta al Consell comarcal. Actualment, de 21 alcaldies, només dues les ocupen dones. És una realitat que posa de manifest que les dones encara estan lluny de l’equiparació quan es tracta de tenir càrrecs de responsabilitat política. N’hem conegut dos exemples a “La Garrotxa en nom de dona”.

Fina Surina, primera tinent d'alcalde de Besalú i Maria Vidal, alcaldessa de Sant Joan les Fonts (Pau Masó)


La Fina Surina va aterrar a la política fa disset anys de la mà de l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó. Provenia del món associatiu. Passat tot aquest temps, reconeix que no troba el moment més adequat per deixar-ho, atesa la situació política del país. Ha descobert que com a primera tinent d’alcalde pot canviar les coses a diferència de l’etapa a les entitats. Actualment, és la coordinadora territorial de l’Institut de les Dones a Girona. Diu que la situació actual de les dones a la política és una anomalia i ressalta a l’espai “La Garrotxa en nom de dona” de Ràdio Olot que encara queda molta feina per fer perquè les dones ocupin els llocs de lideratge que es mereixen.

 

Fina Surina fa 17 anys que es dedica a la política (Pau Masó)


La Maria Vidal va entrar a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts com a tècnica municipal fa quinze anys i prèviament també havia estat relacionada amb entitats del poble. Reconeix que quan li van proposar fer al salt a la primera línia política la va sorprendre, però assegura que ser l’alcaldessa del seu poble ho va viure com un fet natural. A diferència de la Fina Surina, l’alcaldessa de Sant Joan les Fonts no té la sensació que hagi de demostrar res quan està reunida amb la resta d’alcaldes. Són exemples de dues generacions diferents. Consideren que les dones han d’atrevir-se a plantar cara i a ocupar càrrecs de responsabilitat perquè cal que les generacions futures tinguin exemples a seguir.

 

La Maria Vidal és una de les dues alcaldesses que actualment hi ha a la Garrotxa (Pau Masó)


La maternitat i els treballs domèstics, una càrrega no compartida

Tant la Fina com la Maria reconeixen que a les dones se les qüestiona en l’àmbit professional i familiar i que la maternitat, per exemple, no hauria de ser un impediment per tirar endavant.

 

Totes dues valoren molt el fet que cada cop hi hagi més homes involucrats a la causa feminista. Per la Fina Surina, els canvis s’han de fer de forma conjunta. Tothom s’ha d’implicar en fer una societat més justa. Avui, després de l’Informatiu del Migdia de Ràdio Olot un nou capítol de “La Garrotxa amb Veu de Dona”, l’espai de reflexió de Ràdio Olot coincidint amb el dia mundial de la dona.

 

Torna a escoltar la conversa entre les dues polítiques garrotxines

També et pot interessar

El missioner Joan Soler serà el pregoner de les Festes del Tura 2019

El sacerdot olotí va impulsar la construcció d'una escola i altres equipaments durant la seva estada al Togo

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum