En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L'endemà d'un feminicidi: el protocol d'actuació per "curar" les seqüeles

Una comissió liderada per la Conselleria d’Igualtat gestionarà la resposta a les seqüeles de l'assassinat
Pau Masó | 20 de desembre de 2021

La concentració de divendres passat en rebuig al feminicidi de Sant Joan les Fonts (ACN)


Just després de la manifestació convocada per l’Ajuntament de Sant Joan divendres passat al poble, va tenir lloc una trobada entre diferents responsables del consistori, agents del territori i membres de la Conselleria d’Igualtats de la Generalitat de Catalunya. Aquesta comissió va servir per coordinar les actuacions i atencions que caldrà dur a terme a partir d’ara, un cop ha tingut lloc el feminicidi. Es tracta d’una eina que s’activa en cas d’homicidi masclista i que també serveix per analitzar què ha fallat. En parla la directora general per a l’Eradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, en declaracions a Ràdio Olot.

Un grup d'anàlisi per millorar la detecció

La comissió ha de permetre ser un suport immediat, però també un punt de partida per analitzar les causes del feminicidi. De fet, la Generalitat té un Grup d’Anàlisi dels casos d’homicidi per violència de gènere creat el 2012 i que es reuneix periòdicament per trobar les claus i els motius dels feminicidis ocorreguts. A través d’ell es vol millorar els mecanismes de detecció, prevenció i atenció a les dones que viuen situacions masclistes. En el cas de Sant Joan, Rosich recorda que les motivacions per perpetrar un feminicidi “poden ser molt variades” i admet que, en tot cas, és un “fracàs” de les institucions.

El poble de Sant Joan ha viscut dos feminicidis en només tres anys (ACN)

Un feminicidi, diferents motius

De fet, els últims dies han aparegut informacions que assenyalaven que el crim de Sant Joan podia tenir motius més enllà de la gelosia que segueixen molts crims masclistes. Precisament, Rosich diu que hi ha feminicidis que van més enllà de la “possessió” de la parella. La directora general també afirma que caldrà escoltar el poble de Sant Joan per si es necessiten espais per ajudar a entendre els fets.

I és que el de dijous passat és el segon feminicidi que viu Sant Joan les Fonts en només tres anys. El 2018 el poble també va veure com un home matava la seva exparella i després se suïcidava. Per coordinar l’atenció de les situacions de violència masclista, la Conselleria d’Igualtat i Feminismes posa a disposició de les persones que ho necessitin el telèfon 900 900 120. Es tracta d’un telèfon gratuït sense rastre i que indica quins són els serveis d’atenció més propers i adequats per a l’usuari.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum