En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L’augment del preu de les primeres matèries colpeja el sector empresarial garrotxí

Es tracta d’un fenomen global que en alguns casos pot arribar a provocar un augment del 300% del preu de fabricació
Pau Masó | 30 de setembre de 2021
L’augment del preu de les primeres matèries colpeja el sector empresarial garrotxí

La mateixa patronal ha anunciat que pràcticament totes les petites i mitjanes empreses estan patint un augment “significatiu” del preu de les primeres matèries. PIMEC ha assegurat que el creixement mitjà dels preus és d’un 119%. Això significa per exemple que matèries com la soja, la fibra o l’acer s’han encarit molt des de principi d’any, en alguns casos el preu ha augmentat un 300%, també a causa de l’encariment del sector logístic. I tot això també se suma a l’encariment de l’energia com la llum o el gas. Pel president de la comissió d’energia de Pimec, el garrotxí Joan Vila, l’explicació de tot plegat és a la Xina. El país asiàtic es va despertar abans que ningú de la pandèmia i va aclaparar el consum, això va espantar els mercats.

Aguantar la situació gràcies als crèdits

Amb aquest important augment a les primeres matèries, les empreses no poden repercutir l’encariment al producte final, ja que el consumidor no podria assumir-ho. En una entrevista a Ràdio Olot, Vila assegura que les empreses aguanten les pèrdues gràcies als crèdits.

Joan Vila espera que les empreses no acabin repercutint l’encariment de les primeres matèries en el preu final del producte. Per això proposa que es fabriqui amb menys energia i menys matèria primera.

Vila, qui també és director de l’empresa garrotxina LC Paper, creu que cal canviar el paradigma i apostar per una fabricació més sostenible. És a dir, no comprar tantes primeres matèries a fora i també consumir energies renovables. D’aquesta manera s’aconseguiria una economia “més sòlida”.  

També et pot interessar

La Garrotxa va ser l’única comarca gironina on l'ocupació va augmentar el 2020

Ho va fer un 0,4%. És la dada més baixa des del 2016, però reflexa que la comarca va aguantar el cop de la covid millor que altres territoris veïns

La Generalitat desbloqueja el polígon de Sant Feliu de Pallerols

El Govern ha pressupostat gairebé dos milions d’euros per a l’any que ve per tal de començar a desenvolupar la zona de Llongafollia

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum