En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L'ATA, en contra de l'ordenança d'habitatges turístics de Besalú

L'entitat diu que 'l'Ajuntament s'extralimita en les seves funcions'
ACN | 13 de juliol de 2022
L'ATA, en contra de l'ordenança d'habitatges turístics de Besalú

Foto: ACN


L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) està en contra de l'ordenança d'habitatges turístics de Besalú perquè, segons l’entitat, l'Ajuntament "s'extralimita en les seves competències". Diuen que el consistori "vulnera" normatives ja regulades per la Generalitat i que atribueix als propietaris i gestors d'Habitatges d’Us Turístic "obligacions que legalment no els pertoquen". Per exemple, que se'ls vulgui obligar a comunicar l'inici de l'activitat a l'Ajuntament o a contractar una assegurança per cobrir els possibles danys que els turistes puguin fer a tercers.

Nova ofensiva dels apartaments turístics gironins contra les ordenances dels ajuntaments que, segons subratlla l'ATA, regulen els Habitatges d’Us Turístic de manera "arbitrària i establint obligacions "incoherents i poc fonamentades". En aquest cas, l'associació ha presentat al·legacions contra l'ordenança que ha impulsat l'Ajuntament. Segons l'entitat, entre d'altres, l'ordenança vulnera "normatives que ja estan regulades per la Generalitat. A més, els apartaments gironins també creuen que l'Ajuntament de Besalú vulnera la normativa catalana a l'article de l'ordenança que fa referència al nombre de places dels HUT que poden ser ocupades i a l'aforament de l'habitatge d'ús turístic. Per altra banda, l'ATA manté que el consistori també s'extralimita en les seves competències amb l'article que fa referència a la documentació que es podrà requerir per inspeccionar el compliment de la normativa. En aquest punt, les al·legacions posen com a exemple la pòlissa de responsabilitat civil que cobreixi els possibles danys que els usuaris dels HUT, amb la seva conducta, puguin causar a tercers mentre romanguin dins l'habitatge. Diuen que aquest tipus de pòlissa no existeix.Un altre exemple d'aquesta incoherència, diu l'ATA, és la certificació del registre de la propietat que acrediti la titularitat de l'habitatge o bé l'acreditació que l'empresa gestora disposa de títol suficient del propietari per a dur-li l’ús turístic. A més, els apartaments gironins subratllen que "no té sentit" que l'ordenança de Besalú els obligui a disposar d'un informe tècnic sobre la seguretat estructural de l'habitatge, perquè "la cèdula d'habitabilitat fa la mateixa funció". Els apartaments gironins també denuncien que l'ordenança obligui a disposar d'un telèfon de contacte "per qüestions que pertoquen a l'àmbit de l'ordenança de civisme i convivència", i que el redactat del text també subratlli que els responsables dels HUT hauran de vetllar perquè els turistes no tinguin conductes incíviques ni provoquin molèsties als veïns.Per a l'ATA, Besalú és un dels ajuntaments que "pretén ordenar una activitat ja regulada per la Generalitat fent una còpia del que diuen altres municipis sense comprovar si s'ajusta o no a la legislació vigent i partint d'un total desconeixement, i sense un estudi previ d'impacte que ho avali". L'entitat, que ha presentat al·legacions contra les ordenances de diversos ajuntaments -les últimes, a Caldes de Malavella- denuncia "pressions" contra el sector que es tradueixen en "normatives que únicament busquen sancionar i no una regulació efectiva". Per això, l'ATA adverteix que examinarà "amb lupa" les noves ordenances que regulen un sector que a les comarques gironines representa 190.000 places d'allotjament turístic legalitzat.

Comparteix a: 

També et pot interessar

S’obre la convocatòria dels ajuts Leader

Es tracten d’unes ajudes econòmiques adreçades a microempreses o autònoms de diferents sectors

L’espai de coworking, Ca-Nyera, ja és la seu d’11 empreses i actualment està al límit de la seva capacitat

En tres anys, ja és l’espai de referència de l’emprenedoria de la comarca. L’Ajuntament d’Olot buscarà una nova ubicació si la demanda continua creixent

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum