En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

L’Ajuntament d’Olot s’agafa als valors límit de la qualitat de l’aire per no aplicar la ZBE el 2025

Segons el consistori, Olot no supera aquests valors. L’estació referencial que té Acció Climàtica a la comarca està instal·lada a la Fageda d’en Jordà.
Pau Masó | 23 de març de 2022
L’Ajuntament d’Olot s’agafa als valors límit de la qualitat de l’aire per no aplicar la ZBE el 2025

El regidor de Mobilitat, Agustí Arbós (Ràdio Olot)


“D’acord amb la normativa, els municipis de més de 50.000 habitants han d’implantar Zones de Baixes Emissions. Aquesta obligatorietat també aplica als municipis de més de 20.000 habitants on se superin els valors límit de qualitat de l’aire regulats. Acordem fer un pas endavant i assumim el compromís de treballar per a la implementació de Zones de Baixes Emissions a tots els municipis de Catalunya de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025.”

Aquest és part del text de l’’Acord per a la qualitat de l’aire’ que van firmar divendres passat Govern i ajuntaments. Es tracta d’un text que inclou l’aplicació de Zones de Baixes Emissions a ciutats de més de 20.000 habitants, com és el cas d’Olot. Però, l’Ajuntament s’agafa al fet que la ciutat no supera els límits de la qualitat de l’aire per deixar la mesura en paper mullat. Ho explica el regidor de Mobilitat, Agustí Arbós.

El valor límit de qualitat es mesura a través de diferents estacions repartides per tot Catalunya. Es dona el cas, però, que Olot no té una estació de referència a la ciutat i la que utilitza el Departament d’Acció Climàtica per avaluar la qualitat de l’aire de la zona es troba a Can Jordà, a una de les seus del parc natural de la Zona Volcànica, situada al mig de la Fageda d’en Jordà. Tot i això, l'Ajuntament agafa els valors que el 2020 l'estació temporal de Territori va analitzar a l'avinguda Sant Jordi, els quals no superaven cap límit establert. Des d'Olot, fa anys també es van comprar mesuradors per portar un control propi de la qualitat de l'aire. Amb aquesta casuística, la Zona de Baixes Emissions d’Olot no tindrà la pressa d’haver-se d’implantar el 2025, però el consistori diu que ho “estudiarà”.

La variant, "un primer pas" en la línia de la ZBE

Arbós explica que des de l’Ajuntament “entenen” que no hauran de mirar el 2025 com una data límit i també destaca la futura variant com "un primer pas" per reduir les emissions de CO2 dins la ciutat.

A part de les Zones de Baixes Emissions, l’Acord per la Qualitat de l’Aire a Catalunya també inclou la implantació de models de mobilitat més sostenibles i saludables, la potenciació del transport públic o la millora dels controls de la qualitat de l’aire. Aquests i altres compromisos són els que l’Ajuntament d’Olot s’ha compromès a estudiar, igual que també han fet més d’una seixantena de municipis que han signat el document.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum