En directe
Cocodril Club
amb Albert Malla

La wikipedra ja ha catalogat 13.000 contruccions de pedra seca a Catalunya

L'observatori del paissatge ha firmat un conveni amb Adrinoc per tal de difondre el seu valor històric i ambiental
| 13 de juliol de 2016
La wikipedra ja ha catalogat 13.000 contruccions de pedra seca a Catalunya

La wikipedra, la pàgina web que recull les construccions de pedra seca que hi ha a Catalunya, ja en té més de 13.000 de catalogades. Ara faran una aplicació perquè sigui més fàcil afegir aquestes construccions d’alt valor històric i mediambiental que estan en recessió.

 IMG_5991

Joan Nogué i Joan Espona firmant el conveni (Jordi Altesa)


Els països del Mediterrani són dels llocs amb més presència de la pedra seca. Són construccions del dia a dia i a les que no es dóna valor com a símbol del paisatge i espai d’ecosistemes. Per aquest motiu, l’Observatori del Paisatge fa cinc anys que va posar en marxa la Wikipedra, una eina col·laborativa virtual per anar afegint construccions fetes d’aquesta manera arreu del país. En aquest temps se n’han penjat 13.000, a un ritme de set al dia gràcies a 190 col·laboradors. El director de l’Observatori del Paisatge, Joan Nogué, ha ressaltat que les construccions de pedra seca estan en recessió i n’exposa els motius.

 

Ara, per tal d’impulsar la iniciativa ha nascut “Col·labora x paisatge”, impulsat per l’observatori i per Adrinoc. La idea d’aquesta associació per al desenvolupament rural és posar en valor el paisatge com a element que permet desenvolupar-se a nivell local. El president d’Adrinoc, Joan Espona, ha explicat que volen posar en valor les construccions i la seva difusió.

 

De la demarcació, els llocs amb més construccions de pedra seca són a l’Empordà. A Catalunya destaquen però sobretot a la zona sud. Les construccions fetes d’aquesta manera inclouen des de marges de despedregar, barraques de vinya, cabanes de volta o balmes murades entre d’altres. De la Garrotxa, a la wikipedra hi ha entrades dades de construccions de pedra seca de la Vall d’en Bas i les Preses.

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant


Volum