En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La sequera comença a provocar estrès hídric a la nova producció de fesols de Santa Pau

Les plantes repartides en vint hectàrees de camps conreats fins ara han començat a créixer, però el seu desenvolupament podria aturar-se com a conseqüència de les altes temperatures
Joel Tallant | 21 de juny de 2022
La sequera comença a provocar estrès hídric a la nova producció de fesols de Santa Pau

La ploguda de finals del mes de maig va ser òptima per poder plantar la llavor del que serà la nova collita del fesol de Santa Pau, amb denominació d’origen protegida. Els seus responsables confien que puguin arribar a plantar en vint hectàrees més de terreny, doblant la producció actual, però això dependrà de les pluges que vinguin. El fesol de Santa Pau necessita les precipitacions d’estiu per desenvolupar-se perquè del contrari no creix i això provoca que la collita pugui anar tard o ser de mala qualitat. El president de la DOP i de l’Associació de Cultivadors de Fesol de Santa Pau, Lluís Sunyer, ha dit a Ràdio Olot que ja comencen a notar un cert alentiment de la planta a conseqüència de l’estrès hídric que pateix.

La humitat de la terra és un factor clau perquè la planta del fesol creixi amb prou garanties. Els cultivadors calculen que al mes de juliol es produeixi la floració i que, si les temperatures es mantenen estables, puguin fer la collita des de principis de setembre i fins a finals d’octubre. Per Lluís Sunyer, és important que la recollida es pugui fer de forma esglaonada.

El fesol de Santa Pau és una denominació d’origen protegida des de l’any 2015, però no va estar plenament operativa fins un any més tard. Actualment, hi ha nou productors. La seva capacitat de tirar endavant les sembres determinaran la quantitat que se’n puguin recollir. L’any passat van fer-ne 11 tones, una dada inferior a les collites anteriors perquè un productor va deixar de conrear-ne. Es comercialitza bàsicament a Catalunya, tot i que també hi ha alguns restaurants de l’estranger que en compren. Lluís Sunyer detalla amb què es diferencia de la resta el fesol de Santa Pau amb denominació d’origen protegida.

Una de les particularitats de la producció del fesol de Santa Pau és que hi ha contacte directe entre el productor i el client. Això fa que es pugui negociar millor el preu i controlar tot el procés de comercialització. En els últims mesos han notat que té millor sortida el fesol cuit i envasat més que no pas el fesol sec. Possiblement, podria tractar-se d’un altre canvi d’hàbits provocat pels mesos de confinament.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum