En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La Garrotxa va ser l’única comarca gironina on l'ocupació va augmentar el 2020

Ho va fer un 0,4%. És la dada més baixa des del 2016, però reflexa que la comarca va aguantar el cop de la covid millor que altres territoris veïns
Pau Masó | 22 de novembre de 2021
La Garrotxa va ser l’única comarca gironina on l'ocupació va augmentar el 2020

Foto: ACN


En línies generals, la Garrotxa és una de les comarques gironines menys perjudicades en la fotografia econòmica de l’any 2020. Segons l’Informe Territorial de la Demarcació de Girona que impulsa la Diputació, la Garrotxa va ser l’única comarca de la demarcació on la població ocupada no va baixar durant el 2020. De fet, va augmentar lleugerament: un 0,4% respecte al 2019. Segons la cap del Servei de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Helga Nuell, això podria estar relacionat en l’àmbit turístic.

Però si mirem els detalls, veiem que la supervivència de l’ocupació garrotxina durant el 2020 va estar afavorida per la població estrangera. L’ocupació en aquest col·lectiu va augmentar un 3’4% respecte al 2019 i, sobretot, en persones de més de 45 anys. Nuell remarca que l’augment en l’ocupació pot també estar relacionat amb la dependència de la comarca al sector industrial.

Més ocupació, però també més atur

Però paral·lelament a l’ocupació, la Garrotxa (com la resta de comarques de la demarcació) va veure com creixia de manera important el nombre de persones aturades durant el 2020. Segons l’Informe Territorial, la xifra va pujar un 31% i es va passar de les 2.100 persones aturades el gener a les 2.800 del desembre. Que l’atur augmenti i es mantingui l’ocupació s’explica perquè, segurament, hi va haver ciutadans que van trobar feina i no estaven apuntats a les llistes de l’atur (principalment, població estrangera que, precisament és el col·lectiu on més va augmentar l’ocupació durant el 2020). Nuell explica que les dades d’atur d’aquest 2021 ja mostren una recuperació.

En matèria d’ocupació, la comarca gironina que més s’acosta a les dades de la Garrotxa el 2020 és el Pla de l’Estany. Aquesta comarca va ser on menys va disminuir l’ocupació (un 0,8%). En canvi, la Selva o l’Alt Empordà és on es va perdre més població ocupada (fins a un 3’1% menys que el 2019). La Garrotxa, juntament amb el Gironès, també va ser l’única comarca que va generar llocs de treball durant el 2020. Només se’n van perdre al sector serveis, mentre que a la indústria és on més se’n van guanyar respecte al 2019 (175).

Comparteix a: 

També et pot interessar

S’obre la convocatòria dels ajuts Leader

Es tracten d’unes ajudes econòmiques adreçades a microempreses o autònoms de diferents sectors

L’espai de coworking, Ca-Nyera, ja és la seu d’11 empreses i actualment està al límit de la seva capacitat

En tres anys, ja és l’espai de referència de l’emprenedoria de la comarca. L’Ajuntament d’Olot buscarà una nova ubicació si la demanda continua creixent

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum