En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La Garrotxa podria recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi en dos anys

Els sectors que més llocs de treball són el de l'hoteleria, el de fabricació de maquinària i el de l'alimentació
| 28 de juny de 2016
La Garrotxa podria recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi en dos anys

Al ritme actual, l’atur a la Garrotxa tornarà a xifres d’abans de la crisi el 2018. A hores d’ara, els sectors que més llocs de treball creen són l’hoteleria i els serveis a la llar a un ritme d’un 9% anual o la fabricació de maquinària i l’alimentació al 7,5%. També han repuntat el de la construcció i, per primer cop en quinze anys, està creixent el sector tèxtil. Les dades d’atur estan a la baixa però la qualitat dels llocs de treball és menor.

Soldadura 

A hores d’ara, a la Garrotxa hi ha 1.000 persones més a l’atur que abans de la crisi. La frenada en sec de l’economia va fer créixer en més de 2.000 el nombre de persones que es van quedar sense feina i en dos anys i mig aquesta xifra s’ha reduït la meitat. Per exemple, l’any passat el descens va ser d’un 15% en el nombre d’aturats. N’ha parlat al programa ‘El Mirador de l’Observatori’, el soci consultor de l’empresa Activa Prospect, David Moreno. Moreno apunta que si se segueix el ritme actual, el nombre d’aturats generats per la crisi s’haurà eixugat d’aquí a dos anys.

Més precarietat

La reducció de l’atur es nota pràcticament mes rere mes, però ho fa amb un mercat laboral canviat i amb més precarietat. El nombre de contractes temporals és d’un 86,1% (dos punts menys que la mitjana nacional) i a més té molta estacionalitat.

Creix el tèxtil 15 anys després

Per sectors, els que creen més llocs de treball són els dels serveis i la indústria. En aquesta millora fins i tot el sector de la construcció ha tornat a crear llocs de treball, on han crescut un 1,15%. En serveis els que més pugen són els de l’hoteleria i serveis per la llar que pugen un 9%. També pugen els immobiliaris i de serveis a les empreses entorn a un 7%. A la indústria creixen els temes com la fabricació de maquinària un 8% i l’alimentació, un 7,5%. El metall també puja però destaca el sector tèxtil que torna a crear ocupació neta per primer cop en 15 anys.

La Garrotxa és la tercera comarca de la demarcació en creació d’oportunitats laborals i té per davant el Ripollès i el Pla de l’Estany. 1 de cada dos treballadors garrotxins és del sector serveis i a la indústria hi treballen un 36,7% del total. A molta distància hi ha el de la construcció que no arriba al 7% i el sector primari, on no s’arriba al 3%.


Recupera 'El Mirador de l'Observatori' dedicat a la situació laboral i macroeconòmica


Comparteix a: 

També et pot interessar

El programa d'eficiència energètica GarrotxaDomus permet una reducció de 250 tones de diòxid de carboni anuals

Per a aquest 2023, s'espera que l'arribada dels ajuts procedents dels Next Generation doni un nou impuls al GarrotxaDomus.

La Garrotxa tanca l’any amb un descens de l’atur del 0’3% i se situa al 6’66

Les dades continuen demostrant que el nombre d’aturats és molt baix i que continua havent-hi un atur estructural difícil d’aturar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum