En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La Garrotxa mira de reüll La Palma afectada per l’erupció del volcà Cumbre Vieja

Els experts diuen que a la nostra comarca el risc és molt baix, ja que la última erupció es remunta a 10 mil anys enrere. Ara bé, asseguren que el risc no és zero i que si es produís seria molt semblant al que s’està vivint a les Canàries
Joel Tallant | 21 de setembre de 2021
La Garrotxa mira de reüll La Palma afectada per l’erupció del volcà Cumbre Vieja

Actualment, la Garrotxa té 41 volcans, d’una tipologia molt similars als que hi ha a les Canàries. L’últim volcà que va entrar en erupció a la Garrotxa va ser el Croscat i va tenir sis boques com el de La Palma. El vulcanòleg i geòleg, Llorens Planagumà, ha explicat a Ràdio Olot que aquest tipus d’erupcions provoquen el naixement de nous volcans.

De fet, existeix un estudi sobre la susceptibilitat volcànica de la Garrotxa, segons el qual entre Olot i Santa Pau hi hauria un 80 % de possibilitats. De totes maneres, diu Planagumà que aquest tipus de fenòmens solen mostrar senyals previs com terratrèmols.

Sigui com sigui, a la Garrotxa els volcans continuen adormits. Però, què és exactament un volcà adormit?

Llorenç Planagumà ha afegit que el vulcanisme de la Garrotxa és poc explosiu a diferència d’altres punts com l’Etna que erupciona cada mig any. Tot i això, cal tenir una previsió d’actuació per evitar situacions caòtiques. En aquest sentit, a la Garrotxa existeix un pla d’actuació per a terratrèmols, però no per erupcions volcàniques.

Des del mes de maig, a la Garrotxa hi ha una estació de vigilància volcànica situada a Can Jordà. Es tracta d’una estació sísmica d’alta sensibilitat que mesura els petits terratrèmols que es detecten a la zona. L’equipament està a catorze metres de profunditat per evitar la interferència dels sons generades pels humans i per les arrels dels arbres quan bufa el vent. Actualment, tot i que està en funcionament, encara no està al 100%. L’estació permet saber el moviment de la terra i si hi ha canvis que puguin generar l’alerta dels científics.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum