En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La falta de suport públic posa en perill els Centres Especials de Treball

Cristóbal Colón alerta que aquesta situació podria fer perillar el model de La Fageda
| 2 de març de 2020
La falta de suport públic posa en perill els Centres Especials de Treball

Toc d’alerta del president de la Cooperativa La Fageda. Assegura que "els Centres Especials de Treball, que donen feina a persones amb discapacitat, podrien tenir les hores comptades si continuen sense finançament públic". La falta de suport, agreujat per les retallades, estan abocant al tancament molts d’aquests serveis. Cristóbal Colón alerta que aquesta situació podria posar en risc, fins i tot, el model de La Fageda.

Des de la seva creació l'any 1985, la Cooperativa La Fageda no ha parat de créixer (Joel Tallant)

Els Centres Especials de Treball reben la mateixa quantitat de diners per treballador contractat que l’any 1982, quan es van posar en marxa. Des de llavors, el cost de la vida ha canviat i les necessitats dels seus usuaris, també. A més, l’augment exponencial del salari mínim interprofessional fa cada cop més difícil la contractació de personal amb necessitats especials. En el cas concret de Catalunya, les ajudes van desaparèixer del tot des de les retallades del govern d’Artur Mas, fet que les ha acabat de sentenciar. El president de la Cooperativa La Fageda, Cristóbal Colón, ha dit que el discurs de la inclusió de la classe política no s’ajusta a la realitat

 

La Fageda dona feina a persones en risc d'exclusió laboral (Joel Tallant)

 

A diferència d’altres Centres Especials de Treball, la Cooperativa La Fageda ha estat capaç de crear una marca empresarial pròpia que li dona múscul suficient per suportar aquesta situació de crisi que pateixen aquest tipus d’empreses protegides. Tot i això, Cristóbal Colón alerta que si les coses no canvien, en un futur no massa llunyà, potser no podran acceptar a tothom com han fet al llarg de tota la seva història.

 

Treballadors de La Fageda (Joel Tallant)

 

Si aquests centres especials de treball desapareixen, abocaran a l’abandonament moltes persones en risc d’exclusió que difícilment es podran col·locar al món laboral. Això podria portar al col·lapse moltes famílies vulnerables i les administracions que s’haurien de fer càrrec d’aquest col·lectiu. Per evitar aquesta situació, els centres especials de treball ja s’estan mobilitzant. De fet, des de fa un any, han començat a redactar un llibre blanc on ja es descriu la gravetat de la situació i les estratègies a seguir. No descarten plantar-se i mobilitzar-se, tot i que reconeix que amb aquest tipus de serveis, és difícil.

 

La Cooperativa La Fageda continua la seva expansió empresarial. Des de la seva creació l’any 1985, no han parat de créixer en serveis per a persones discapacitades a qui ha donat feina a través de les seves marques comercials. En els darrers temps han fet una inversió de 27 milions d’euros que els permet oferir les seves quatre varietats de postres que els han situat al capdamunt del mercat català.

També et pot interessar

La segona fase de la nova residència de l'antic Hospital Sant Jaume busca finançament

Fins ara, les obres s'han fet a través de la venda de patrimoni, el lloguer d’espais comercials i una petita subvenció de la Generalitat

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum