En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Ja no queden falsificadors de fesols de Santa Pau a les conserveres i a les grans superfícies

El consell regulador de la DOP no n’ha detectat cap més. Ara, la dotzena de productors esperen una bona collita
| 6 d'agost de 2018
Ja no queden falsificadors de fesols de Santa Pau a les conserveres i a les grans superfícies

O, almenys, el consell regulador de la DOP no n’ha detectat cap més. Fa un any, 17 marques van rectificar el seu etiquetatge. Ara, hi ha una dotzena de productors de fesols de Santa Pau i preveuen una bona collita de cara al setembre. Les pluges els han beneficiat.


Per als productors de fesols de Santa Pau, cada temporada és una aventura diferent. Hi ha moltes variables que afecten el conreu. L’any passat, per exemple, va ser sec i les collites més tardanes no van acabar d’anar gaire bé. Aquest 2018, en canvi, els productors són més optimistes. Les pluges de finals de primavera i principis d’estiu han força regulars i han permès plantar sovint. Ho explica a Ràdio Olot el president del Consell Regular de la Denominació d’Origen Protegida dels fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer.


La calor és l’únic enemic que podria afectar la collita del setembre. Els productors de fesols confien que les altes temperatures dels últims dies, amb màximes de més de 30 graus, no tinguin gaire continuïtat i que es confirmi el canvi de temps que hi ha previst. De moment, la calor ha perjudicat poc els fesols, però aquesta setmana serà quan poden començar a florir.


Aquest estiu ha fet tres anys que els fesols de Santa Pau són reconeguts com a denominació d’origen protegida. A hores d’ara, hi ha tretze productors que consten a la DOP, cosa que suposa una estabilització respecte de l’any passat, quan es va produir un augment en nombre d’hectàrees. També respecte del 2017, ja s’ha donat per solucionat el problema dels falsos fesols de Santa Pau. Lluís Sunyer diu que, a hores d’ara, no tenen detectada cap empresa que els falsifiqui.


El que van funcionar va ser les pressions que el consell regulador de la DOP va fer a les empreses que etiquetaven amb el nom de fesols de Santa Pau quan no ho eren. Se’ls va recordar que s’exposaven a una sanció de fins a 300.000 euros i es va acabar la història. La majoria van rectificar immediatament.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum