En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Les infraestructures són el principal 'handicap' que veuen els garrotxins en la seva qualitat de vida

Els empresaris són els que més demanen al futur que Catalunya tingui un Estat propi
| 14 de desembre de 2016
Les infraestructures són el principal 'handicap' que veuen els garrotxins en la seva qualitat de vida

Ho diu el baròmetre garrotxí que puntua per exemple les telecomunicacions amb un suspens: un 4,7. En canvi, el que millor nota treu són l’ús del català i el paisatge que arriben al notable alt. Aquesta enquesta també detalla com una necessitat que Catalunya sigui independent i ho demanen sobretot els empresaris.

 Entrada a les Preses (Nuria Llop)

Aquest 2016 s’ha publicat el baròmetre garrotxí dins l’Observatori Econòmic de la Comarca. Hi participen diferents actors que han contestat diferents preguntes que dibuixen una percepció o estat d’ànim en diferents aspectes. Un dels elements de l’enquesta passa per demanar que es posi nota a diferents aspectes de la comarca en els àmbits econòmic, social i mediambiental. En global, qui surt més ben parat és l’àmbit social amb un 7 i qui pitjor l’econòmic amb un 6,4. De tots els factors l’únic que suspèn és les telecomunicacions amb un 4,7. L’autor de l’informe, el professor de la Universitat de Girona Josep Llach, destaca que també les infraestructures són una de les prioritats centrades sobretot en la variant de les Preses.

Aprovats i notables

Tampoc surten ben parats de l’avaluació del Baròmetre l’ús de les energies renovables amb un 5 pelat o la justícia que té un 6,1. A la part alta hi ha l’ús del català amb un 8,3 i el paisatge amb un 8,2. A banda, a les empreses se’ls demana que facin propostes per crear, canviar o eliminar diferents temes. En l’aspecte de crear ressalta la sobirania pròpia que destaquen els empresaris en primer lloc i la societat civil com a segon, just per sota d’un pacte per l’educació. Llach destaca que la independència apareix de manera recorrent.

Un baròmetre en evolució 

És la segona edició del baròmetre després de que la primera es considerés com una experiència beta. Aquest any s’han enviat 1.768 enquestes als diferents actors, siguin empreses, administracions, societat civil o agents d’innovació i coneixement. En total, han respost un 10,1%. Llach creu que el baròmetre s’ha d’anar evolucionant i renovant per recollir les diferents sensibilitats de la comarca.

Els actors es critiquen també

El Baròmetre tampoc estalvia crítiques cap als diferents actors. Els empresaris eliminarien la gestió de les administracions públiques i la llei del funcionariat mentre que els agents d’innovació creuen que hi ha massa ajuntaments i burocràcia. La societat civil en canvi demana acabar amb la desigualtat social i la pobresa.


Recupera 'El Mirador de l'Observatori' dins el 'Via de Servei'


Comparteix a: 

També et pot interessar

El programa d'eficiència energètica GarrotxaDomus permet una reducció de 250 tones de diòxid de carboni anuals

Per a aquest 2023, s'espera que l'arribada dels ajuts procedents dels Next Generation doni un nou impuls al GarrotxaDomus.

La Garrotxa tanca l’any amb un descens de l’atur del 0’3% i se situa al 6’66

Les dades continuen demostrant que el nombre d’aturats és molt baix i que continua havent-hi un atur estructural difícil d’aturar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum