En directe
La Missa
amb El Santuari del Tura

La Garrotxa vol protegir el seu silenci i la seva foscor

La comarca pretén engegar projectes per mantenir dos patrimonis immaterials del territor
| 9 de maig de 2018
La Garrotxa vol protegir el seu silenci i la seva foscor

De la mà del Departament de Territori i Sostenibilitat, la comarca pretén engegar projectes per mantenir dos patrimonis immaterials del territori. Un estudi fet des de la Generalitat certifica bons nivells acústics i lumínics a l’Alta Garrotxa. Aquesta valoració podria permetre que la comarca es declarés Zona Especial de Protecció Acústica. 


Ràdio Olot ho avançava fa mesos: la Garrotxa té zones on la foscor apareix amb nivells de qualitat “bons” o “molt bons”. Ara el Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat l’estudi que certifica aquesta afirmació. Amb les dades sobre la taula el Parc Natural de la  Zona Volcànica i el Consorci de l’Alta Garrotxa poden començar a emprendre accions per mantenir aquesta qualitat i millorar-la. De fet, el mateix Departament plantejarà als municipis garrotxins l’inici d’un pla de protecció i millora del medi nocturn. "Amb un segon esglaó trobem la zona de la Garrotxa. Si analitzem les dades del parc natural de la Zona Volcànica estaria en un tercer esglaó, molt influenciat per la ciutat d'Olot", diu el cap del Servei de Prevenció i Control de la contaminació acústica i lumínica, Sergi Aparicio.

La qualitat de la foscor toca sostre a l’Alta Garrotxa on el nivell se situa al valor 7 en una escala de 10. Però també hi ha espais on cal millorar la situació com és el cas d’Olot on la nota se situa al cinc. Pel que fa al soroll, els resultats obtinguts donen l’oportunitat a la comarca de declarar-se Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica.

Els municipis decidiran

Amb les dades a la mà, el Parc Natural, el Consorci de l’Alta Garrotxa i el Departament de Territori portaran el diagnòstic als municipis. A partir d’aquí s’intentarà engegar projectes que protegeixin i millorin la qualitat de la foscor i el silenci. El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, diu que ara toca arribar a un consens: "Veiem que no estem gens lluny i pensem que seria senzill arribar a un consens a nivell de comarca o per fases d'afegir un plus de protecció acústic i lumínic".

Les mesures que es podrien adoptar per preservar la foscor serien fomentar la llum carabassa – contamina molt menys que la blanca- i  dirigir aquesta llum cap a terra. En matèria de soroll es podrien instal·lar pantalles acústiques o canviar l’asfaltat d’algunes carreteres.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La massificació en els entorns naturals de la Garrotxa recupera les xifres d’abans de la pandèmia

Des del Parc Natural noten l’augment de visites en zones com la Fageda d’en Jordà

Estàs escoltant


Volum