La Garrotxa traça el camí cap al nou model de gestió de residus
La prova pilot determina que el porta a porta i l’ús de contenidors tancats i personalitzats són els dos tipus de recollida més factibles
| 13 de març de 2018
El porta a porta i l’ús de contenidors tancats amb targeta personalitzada són els dos tipus de recollida de residus més factibles. És la conclusió que s’extreu de la prova pilot que la comarca va començar fa sis mesos. Ara el Consell Comarcal oferirà les dades a tots els Ajuntaments i cadascú haurà de decidir quin model vol tirar endavant. Està previst que al llarg del 2019 la Garrotxa ja comenci a implementar un nou sistema de recollida molt necessari.
Els quatre alcaldes que han participat a l aprova pilot i el director del SIGMA, Francesc Canalias, a l'esquerre (Pau Masó)
Des del juny de l’any passat la comarca ha estat un territori de prova per definir quin model de recollida és més eficient i encaixa millor amb els ciutadans. A través d’una prova pilot que ha provat quatre models en quatre municipis diferents, la Garrotxa ja coneix quin és el camí que cal seguir de cara l’any que ve, quan està previst començar a fer el canvi de gestió. El director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias, explica els dos models que han donat millors resultats:
En el cas d’Argelaguer, els veïns han de dipositar les escombraries en contenidors tancats que només s’obren amb targetes personalitzades. Pel que fa al porta a porta, els ciutadans deixen els envasos, el paper o l’orgànica davant la porta de casa seu en una hora i un dia determinat. A part d’aquestes dues opcions, també s’ha provat l’ús de bosses personalitzades a Sant Joan les Fonts i la instal·lació de contenidors oberts amb identificació a Santa Pau. Aquests dos sistemes no han donat tan bons resultats.
Cada municipi podrà decidir quin model vol
En el pròxim Consell d'Alcaldes del mes d'abril es presentaran. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, explica que els consistoris hauran de triar quin model volen tirar endavant.
El ciutadà que menys recicli pagarà més
La implementació del nou model de gestió de residus a la Garrotxa ve marcada des de la Unió Europea amb data límit el 2020. Per això a partir de l’any que ve la comarca ja vol implementar alguns sistemes. Paral·lelament també s’haurà d’anar introduint el pagament per generació, és a dir que es castigarà qui més residus generi i qui menys recicli.
Amb les conclusions que aquest dimarts ha presentat el Consell Comarcal, la Garrotxa obre les portes al canvi necessari de la gestió de residus actual. En aquesta transformació també s’hi haurà d’incloure la ciutat d’Olot, que genera actualment el 60% de les escombraries de la comarca. Un cop instal·lat el nou sistema es preveu que la Garrotxa deixi de pagar 200.000 euros cada any pel cost que generen actualment els seus residus.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!