En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot
Categoria

La Garrotxa va deixar de ser "l’orinal del cel" durant aquest 2017

Les dades meteorològiques indiquen que va ser un dels més calorosos de les últimes dècades
| 22 de gener de 2018

La comarca va viure un any càlid i sec. Les dades meteorològiques indiquen que va ser un dels més calorosos de les últimes dècades. Des del 2012 la Garrotxa no vivia un any tan sec amb un dèficit de pluja que va ser d’un 40%. Mieres va registrar la temperatura més alta de l’any, mentre que el poble Oix va tenir la més baixa. 


No podem preveure què passarà aquest 2018, però sí que podem mirar enrere i observar com ha estat, climatològicament, el 2017 a la Garrotxa. L’any que hem deixat es recordarà per la poca pluja que ha tingut i l’augment continuat de les temperatures. Pel que fa a les precipitacions, el municipi que més aigua ha recollit durant l’últim any ha estat la Vall de Bianya amb 770 litres per metre quadrat. El dia més plujós va ser el 24 de març a la Vall d’en Bas on es van recollir 97 litres en només un dia. El municipi on menys hi va ploure va ser Maià de Montcal amb xifres bastant per sota de la mitjana comarcal. Segons Dani Ramírez, meteoròleg de Ràdio Olot, el clima català s’està “tropicalitzant":

Mieres, la localitat amb la temperatura més alta

Amb les dades a la mà, la Garrotxa no vivia un any tan sec des del 2012. El dèficit de pluja ha estat del 40% respecte al 2016. Un percentatge que els últims anys s’havia situat entre el 10 i el 20%. Pel que fa a les temperatures, Mieres ha registrat la més alta de l’any amb 39 graus; mentre que Oix s’ha apuntat la més baixa amb 11 graus sota zero. Un dels membres del Servei Meteorològic de Catalunya, Aleix Serra, senyala a Ràdio Olot que el 2017 no ha tingut registres rècord a la Garrotxa.

 

La temperatura mitjana de l’any a la comarca ha superat la mitjana climàtica. Els experts constaten l’escalfament global i per això ja no els sorprèn que any rere any se superin estadístiques anteriors. El canvi climàtic és el principal responsable de tots els canvis que vivim. Situacions extremes, menys períodes de fred i un estiu més llarg i sec. Són les conseqüències a què ens haurem d’anar acostumant. De cares el 2018 els experts no s’atreveixen a fer grans prediccions, ja que el clima cada vegada és menys previsible. Sí tot continua més o menys igual, però, el paisatge de la Garrotxa que coneixem avui en dia pot acabar desapareixent.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum